Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че американският президент Доналд Тръмп я посъветвал да съди Европейския съюз, вместо да преговаря за излизането на Великобритания от блока, предаде Асошиейтед прес. 

На съвместната си пресконференция с премиера по време на посещението си във Великобритания Тръмп каза, че е дал на британския лидер съвет, който тя оценила като "твърде брутален". 


"Може би някой ден тя ще го направи. Ако британците не сключат споразумение (за излизането от ЕС), тя може да направи онова, което й препоръчах, но това не е лесна работа", добави президентът на САЩ, без да разкрие каква е била препоръката му.

В интервю за таблоида "Сън" Тръмп бе заявил, че на мястото на британския премиер би преговарял "по много различен начин".

"Всъщност казах на Тереза Мей как да го направи, но тя не се съгласи", каза той. Според него Мей е поела по път, който не отговаря на вота на британците за излизане от ЕС на референдума от 2016 г.

"На тази пресконференция президентът каза още, че не бива да прекъсваме преговорите: "Не напускайте преговорите, защото тогава ще ви притиснат до стената", добави ТерезаМей пред Би Би Си. Тя отново повтори, че се стреми да договори с Брюксел възможно "най-доброто споразумение" с оглед излизането на кралството от ЕС, предвидено за 29 март 2019 година.

Правителството в Лондон представи миналата седмица Бяла книга, където излага на 98 страници плана на Великобритания за бъдещите й отношения с Европейския съюз, след като страната излезе от него, като демонстрира и стремежа си да поддържа тесни отношения с общността, с което разочарова настояващите за безусловен Брекзит. Лондон разполага с твърде малко време, за да защити своя план - очаква се преговарящите да стигнат до споразумение до края на октомври, за да може европейските парламенти и британският да ратифицират документа преди Брекзит през март, отбелязва АФП

БТА