Жена, която е работела за руската военна разузнавателна агенция, се смята, че е извършила смъртоносната атака с нервнопаралитичния боен газ във Великобритания, пише британският вестник Daily Mail, цитиран от "Фокус". 

44-годишната Дон Стърджис почина миналата седмица, а 45-годишния й партньор Чарли Роули се бори за живота си в болница, след като са намерили флакон с известно количество от отровното вещество в парка в Еймсбъри. А на 4 март в Солсбъри бяха открити в безсъзнание бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Братът на Роули Матю каза вчера, че двойката миналия месец е намерила шишенце от парфюм в парка, и са се напръскали с него. Смята се, че флаконът е изоставен от агентите, които преди четири месеца са отровили бившия руски шпионин и дъщеря му. Това потвърждава версията, че в групата, изпратена да убие Сергей Скрипал е имало и жена, заявява анонимен следовател от Скотланд ярд.

Вчера руската служба бе обвинена, че е отговорна за нападението в Солсбъри. Детективите вярват, че това е извършено от ГРУ - агенцията, в която Скрипал е служил в продължение на около 15 години. Британските официални представители "се доближават до идентификацията на лицата, които смятат, че са извършили операцията", според вестник The New York Times. 

Дон Стърджис и Чарли Роули.

Руски хакери са се опитали да получат данни от разследването по атаките в Солсбъри и Еймсбъри, пише британският вестник "Телеграф", съобщава Нюз.ру.

"Полицията предполага, че руснаците се опитали да проникнат в системата на столичната полиция преди около две седмици. Точно когато станаха разкритията за Дон и Чарли", пише кореспондентът Робърт Мендик. 

И добавя, че полицай се оплакал, че е бил хакнат мобилния му телефон. Скотланд ярд смята, че руските служби търсят начин да разберат докъде е стигнало следствието по отравянето на Скрипал, съобщава журналистът.

Британските служби за борба с тероризма са събрали над 400 предмета като част от разследването на убийството на британката Дон Стърджис с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Югозападна Англия, предаде Ройтерс. 

Четиридесет и четири годишната Стърджис почина на 8 юли, повече от седмица, след като е била изложена на "Новичок" край град Солсбъри, където през март със същото вещество бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Партньорът на Стърджис, 45-годишният Чарли Роули, все още се възстановява в болница, след като състоянието му бе критично. 

Полицията съобщи, че е прибрала и идентифицирала малка бутилка от дома на Роули, която според следствието е източник на заразата, съобщава БТА.