Приходите на Русия от Световното възлизат на 13 милиарда долара или около 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната, сочат данни на туроператорите, цитирани от БНТ. Създадени са 200 000 работни места.

Чуждестранните запалянковци са похарчили 1,5 милиарда долара по време на Мондиала, обяви “РИА новости”, позовавайки се на изследване на руската Сбербанк - най-голямата в Русия.

Проучването твърди, че разходите на гостите на Мондиала са се увеличили повече от два пъти спрямо същия период на миналата година, когато страната прие подгряващия турнир Купа на конфедерациите.

В тези 1,5 милиарда влизат плащания с банкови карти и кеш, а също така разходи при обмен на валута.

Най-голям е ръстът на разходите от чужденци в областта Саранск - 18 пъти, следват Краснодар - 4,9, Самара - 4,6, Нижни Новгород - 4,1, а най-нисък - в Москва и Санкт Петербург, съответно 2 и 1,9 пъти в сравнение с юни-юли 2017 г.

По-големи приходи са регистрилали и градове, които не бяха домакини на мачове от Мондиала. В тях обаче са отседнали фенове, които не са успели да намерят хотели в населените места на стадионите.

Системата на Сбербанк е отчела, че с банкови карти са похарчени 622 милиона долара. Разходите са били най-много за хотели, ресторанти и покупки на спортни дрехи и артикули.

Приходите на хотелите са най-малко 80 милиона долара. Следват ресторантите - 65 млн., местата за бързо хранене - 32 млн., и т.н. Най-голям е ръстът на търговията с фенски облекла и артикули - 9,2 пъти. 

Най-активни в харчовете запалянковците са били през юли, а също така - напълно обяснимо, след победа на отбора си. Независимо от ранните отпадания доста равномерно са плащали бразилци, германци и испанци, при това някои от тях са останали и след елиминирането на тези тимове. Причината е, че са резервирали престоя си до края на първенството.

В изследването се казва, че гостите от страни с по-високи доходи и стандарт на живот напълно логично не са пестили средства, за разлика от останалите. Само туристите от САЩ, Великобритания, Германия и Австрия са платили с 20 процента повече за хотели, отколкото всички останали. 

Най-малко в джобовете си са бъркали фенове от Латвия, Беларус, Естония и Украйна - с четири пъти по-малко от харчилите с най-широки пръсти. В Русия е имало много американци и китайци, независимо че националните им отбори не стигнаха до турнира.