ЦСКА-София мина през продължения и дузпи, за да си осигури участие във втория предварителен кръг на Лига Европа. "Червените" загубиха с 0:1 от "Рига" в столицата на Латвия след 120 минути, но при дузпите спечелиха с 5:3. Тимът на треньора Нестор ел Маестро измъкна 1:0 на "Българска армия" преди седмица. Така балансът е 1:0, 0:1, 5:3.

Сега ЦСКА-София ще се изправи срещу австрийския "Адмира Вакер". 

Има обаче лоши вести за "червените" фенове. След победната дузпа на Кирил Десподов на терена се стигна до спречкване между играчи на двата тима. И съдията Фуркат Атазханов (Казахстан) показа четири червени картона - по два на отборите. От ЦСКА-София бяха санкционирани Кристиян Малинов и Николай Бодуров. Така срещу "Адмира" Ел Маестро няма да може да разчита на двамата, а също така на Тиаго Родригес, изгонен в 75-ата минута за два жълти, и на контузения (извадено рамо) Рафаел Енрике.

Общият брой на изгонените е шестима - по един напусна преждевременно и в игровото време.

ЦСКА-София беше подкрепян от около 200 свои привърженици на стадион "Сконто", които пък водиха оспорвана битка на трибуните с домакинската агитка. На живо срещата проследиха собственикът на клуба Гриша Ганчев и величия на ЦСКА като Димитър Якимов, Димитър Пенев, Петър Жеков...

Черномордис вкара в 44-тата минута с глава при лоша намеса на вратаря Витаутас Черниаускас. Така резултатът от двете срещи бе изравнен. ЦСКА-София имаше инициативата почти през целия мач.

В 75-ата минута Тиаго Родригес получи втори жълт и червен картон и гостите останаха с човек по-малко. Въпреки това те продължиха да играят по-добре от своя съперник. Любопитно е, че създадоха повече голови ситуации, отколкото в София през миналата седмица.

А малко преди изгонването си Тиаго заби страхотен гол с удар от 30 метра, който обаче не беше зачетен заради нарушение на завърналия се след контузия Кирил Десподов. Нападателят също можеше да вкара след почивката, но вратарят на Рига изби с мъка негов удар с глава.

В 89-ата Десподов изработи дузпа. И сам изпълни, но Роберт Озлос уцели ъгъла и изби. Тук всичко можеше да бъде решено.

Така се стигна до продължения, в които ЦСКА-София продължи да е по-краетивният и агресивен тим, който по-често застрашава вратата на опонента си. Нови шансове имаха Десподов и влезлият като смяна Едвин Джеси (включи се силно). Контузия получи Рафаел Енрике от "червените".

В 108-ата минута Панич също получи второ предупреждение от рефера и тимовете станаха с по 10 играчи. До края ЦСКА опита да стигне до равенство, но се размина с гола и се стигна до дузпи. "Червените" бяха безпогрешни, а играч на "Рига" изтърва още от първия опит. Решителната дузпа изпълни Десподов и се реабилитира за пропуска си в редовното време.

По-рано днес "Славия" елиминира "Илвес Тампере", а преди два дни "Левски" отпадна от "Вадуц" (Лихтенщайн). Така напред продължават три от четирите ни представителя.

При дузпите:

Кристиян Малинов (ЦСКА-София) - гол, 1:0

Дарко Лемаич ("Рига") - пропуск, топката лети над вратата, 1:0

Николай Бодуров (ЦСКА-София) - гол, 2:0

Тиаго Примао ("Рига") - гол, 2:1

Жеферсон (ЦСКА-София) - гол, 3:1

Криш Кярклинш ("Рига") - гол, 3:2, Черниаускас докосна топката

Едвин Джеси (ЦСКА-София) - гол, 4:2

Виктор Баенко ("Рига") - гол, 4:3

Кирил Десподов (ЦСКА-София) - гол, 5:3, "червените" продължават