Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да наложи мита върху целия внос от Китай.

"Готов съм да стигна до 500", казва той в интервю за Джо Кернън от Си Ен Би Си.

Президентът има предвид, че ставките ще се отнасят за стоки на стойност 500 милиарда долара, колкото е целия китайски внос в САЩ.

"Правя това за доброто на страната ни", заявява още Тръмп в интервюто. "Китай се възползваше от нас много дълго време(...) Много харесвам президента Си, но това не е честно."

Вносът на китайски стоки в САЩ през 2017 г. е бил на стойност 505.5 милиарда долара, а мериканският внос в Китай - 129.9 милиарда долара според официалните данни.

Търговската война между Пекин и Вашингтон ескалира след като в полунощ на 6 юли в сила влязоха американски мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Ставките засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове. "Пощадени" бяха по-популярни стоки като мобилни телефони или телевизори.

В отговор Китай започна да въвежда ответни мита върху американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на мерките на Вашингтон. Очаква се те да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар, както и автомобилния сектор и морските продукти.