Център за конна езда в Мърфрийзбъроу, щата Тенеси. Няколко каубои обикалят наоколо възседнали конете си. Сенатор Пол Бейли минава покрай тях и ги поздравява. И той, подобно на ездачите, носи каубойска шапка и колан с голяма сребърна тока. Каубоите от Мърфрийзбъроу и сенаторът обаче имат и други общи неща: те са убедени привърженици на Доналд Тръмп и са раздразнени от критиките, които се сипят по адрес на американския президент след срещата му с руския му колега Владимир Путин в Хелзинки.

"Тръмп остава верен на принципите си"

"Мисля, че ние, политиците, често вдигаме доста шум около решенията на президента, без да знаем какво се случва в тайните служби в същия момент", казва Бейли в разговор за ДВ.

Очевидно той има предвид разговорите между Тръмп и Путин в Хелзинки, които в САЩ предизвикаха истинско политическо земетресение.

"Някои политици се опитват да си правят реклама и привличат вниманието на медиите", казва Бейли.

Очевидно той има предвид критиците на президента. Консервативните избиратели в Тенеси - щат, който минава за крепост на Тръмп - обаче изобщо не се притесняват от твърденията, че техният президент бил поставен на колене от Путин. Според тях, медиите така или иначе не знаят цялата истина за срещата с руския президент.

На съвместната пресконференция след срещата с Владимир Путин, Тръмп изрази съмнение относно твърденията на американските тайни служби, че Русия се била намесила в предизборната борба в САЩ през 2016 година. След това той се опита да оправи кашата, която забърка, и заяви, че неволно се бил изразил погрешно. Сенатор Бейли обаче е убеден, че разговорите в Хелзинки са протекли добре. Той обвинява критиците на Тръмп, че боравят с предположения.

"Сигурен съм, че нашият президент се е държал проамерикански и че изобщо не се е дал на президента Путин." 

Сарийс Браун от Франклин, Тенеси, тъкмо слиза от коня си. Тя признава, че не е проследила внимателно срещата в Хелзинки, но е чула за негативните реакции, които е породила.

"Мисля, че той събра толкова критики, защото може би не е трябвало да говори толкова много. Да, Тръмп е засягал много хора. Но на мен ми харесва това, че не изневерява на себе си и остава верен на принципите си."

Сарийс Браун признава, че се тревожи повече за икономиката на страната, отколкото за външната политика на САЩ. Тя и съпругът ѝ притежават фирма за сондажи и търгуват с недвижими имоти. Браун твърди, че напоследък бизнесът върви отлично. Самата тя не може да се нарадва на успеха, който имат през последните няколко години.

"И за много други американски избиратели икономиката е по-важна от отношенията с Русия", казва сенатор Пол Бейли. "На първо място винаги е икономиката. Особено пък днес, когато основна грижа на хората е да изкарват достатъчно пари, за да могат да изхранват семействата си", добавя републиканецът.

Притесненията на републиканците

Не само демократите обаче определиха поведението на Тръмп спрямо Путин като "скандално". Критики заваляха от всички страни. Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън дори заяви, че това граничи с "държавна измяна". Изявленията на Тръмп бяха остро осъдени и от няколко републикански сенатори. Така например Джеф Флейк от Аризона ги нарече "срамни". Той не е вярвал, че американският президент е способен "да хвърли тайните служби на вълците". И Боб Коркър, сенатор от Тенеси и председател на външната комисия в Американския сенат, изрази пред телевизия СиЕнЕн разочарованието си от поведението на президента Тръмп.

Това, което най-много тревожи мнозина републиканци, е, че сегашният скандал налива вода в мелницата на демократите. Тъй като скоро предстоят частични избори за Конгрес, републиканците биха желали дебатът да се фокусира върху други теми, например върху данъчната реформа или американската икономика. И в този смисъл те могат само да се надяват, че вълненията около срещата в Хелзинки бързо ще отшумят.

Дойче веле