Умъртвяването на животни в с.Шарково ще продължи, съобщи Нова телевизия. Заедно с това България ще вдигне ограда по сухопътната граница с Румъния в Добруджа, за да спре влизането на диви прасета, които са заразени с африканска чума.

Не е ясно докога ще продължи евтаназирането на животни, а в интернет ще бъде качена карта за засегнатите райони, предаде телевизията. Тя цитира министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че на браншовите организации и кметовете е възложено да разясняват опасността от чумата за да успокоят вълненията сред населението.

Нов екип от ветеринари ще вземе днес втора проба за изследвания от домашните животни в Болярово, е решил щабът за справяне със заразата. Досегашният ветеринар е сменен заради създалото се напрежение в общината.

Прави се всичко, за да спре разпространението на болестта, са уверили министрите на земеделието Румен Порожанов и Радев.

Затягат граничния режим заради авфиканската чума по свинете

Полицията по границите проверява автомобилите за забранени храни, съдържащи свинско месо, съобщи още "Нова". Те се конфискуват, а колите се дезинфекцират.

При африканската чума смъртността е почти 100%, заразата се пренася лесно, няма ваксини, няма лечение, вирусът лесно се прехвърля и към домашни животни. Хората не боледуват, но могат да бъдат косвени преносители на заболяването.

Най-близкото огнище на тази заразата е само на 60 километра от България – край румънския град Констанца. Затова българските власти ще вдигнат ограда по границата, като за целта вече се разчистват терени, за поставяне на мрежи, които да спират преминаването на диви животни.

"Нова" цитира специалисти, че между 80 и 100 хиляди диви прасета трябва да бъдат отстреляни до края на годината, за да се предотврати разпространението на болестта. По тази причина е променен законът за лова.