От септември тази година стартира най-новият проект под егидата на УЕФА. Той се нарича Лига на нациите и има за цел да замени стандартните приятелски мачове между националните отбори, които се провеждаха досега, съобщава в анализ сайтът УЕБСА. Има и по-голям състезателен елемент с много сериозен стимул. 

Новата надпревара събира на едно място всички национални тимове в Европа и обещава да бъде повече от интересна. Предстоящите битки ще предложат на феновете емоция от най-висша класа, защото те ще се провеждат само между равностойни отбори. Първият сезон на надпреварата наближава, а един от водещите въпроси е свързан с това дали тя ще постигне очакваните успехи и дали ще привлече погледите на всички футболни фенове от Стария континент. Отговорите ще потърсим в същността на турнира.

Какво всъщност представлява лигата?

Идеята на Лигата на нациите е да сложи край на приятелските срещи между национални отбори, като на тяхно място предложи на тимовете мачове със значение. Може би се досещате, че контролните срещи не винаги предизвикват интерес, но с навлизането на новата надпревара това ще се промени. 

Освен всичко участниците в лигата ще могат да се възползват от правилото в турнира, което дава възможност на няколко отбора да се класират директно за финалите на следващото Европейско първенство по футбол през 2020 г.

Общо 55 нации ще вземат участие в първото издание на надпреварата, като тези отбори са разделени на 4 дивизии. Във всяка дивизия има по 4 групи, които са съставени от по 3 или 4 отбора.

Мачовете ще се играят само между отборите във всяка група, като ще се провеждат на разменено гостуване. По този начин всеки тим ще има 4 или 6 мача в група. Всеки отбор, който спечели своята група, ще получи правото да се изкачи в по-горна дивизия, а последният от всяка група ще изпада в по-долна.

След края на груповата фаза, най-добрите тимове от лидерската дивизия ще се изправят в плейофен турнир, съставен от полуфинали и финал, в който ще определят шампиона в Лигата на нациите.

Правилата обаче не свършват дотук 

Всеки един победител в групата ще се класира за т.нар. плейофи. Те ще се провеждат към всяка от четирите дивизии, но след като приключат редовните квалификации за следващото Европейско първенство. 4 тима от всяка дивизия ще се класират за полуфинали, които ще определят двама финалисти и накрая ще остане един победител. Този тим ще получи квота за финалите на Евро 2020.

Ако даден тим в плейофите вече има такава, на негово място ще застане някой от останалите отбори, който се е представил най-добре в групите. Ако пък всички отбори от дадена дивизия, които участват в плейофите, са класирани за Европейския шампионат, тогава квотата отива за тим от по-долна дивизия. Точно това правило ще направи Лигата на нациите толкова интересна. Всеки един тим ще има за какво да се бори във всеки мач и ще се стреми да се изкачва в по-горна дивизия.

Кои са най-интересните битки?

Всички отбори, които ще вземат участие в надпреварата, бяха разпределени по коефициент, така че да се изправят срещу отбори от "своята черга". Това гарантира равни възможности на всички, както и равностойни сблъсъци. Без съмнение най-голям интерес предизвиква Дивизия А, където са топ отборите на Европа. 

Най-интересна се оказа Група 1, в която се подвизават отборите на Германия, Франция и Холандия. Група 4 също е доста интересна, като в нея сили ще премерят отборите на Испания, Англия и Хърватия. Тези битки няма как да не привлекат вниманието.

Във всички дивизии ще бъде интересно, понеже двубоите ще се провеждат между равностойни отбори.

Къде е България в този турнир?

Мястото на родния тим е в Дивизия C, Група 3. Българският национален отбор по футбол се падна в една група с отборите на Словения, Норвегия и Кипър. Битките ще стартират през септември. Важна информация за нашата дивизия е, че най-слабият трети отбор в групите също изпада директно към по-долната дивизия. Това се налага, след като има три групи в дивизията, които са съставени от по 4 тима.

Нашите национали са с добри шансове за добро представяне, а най-хубавото е, че Лигата на нациите ни два още една възможност за класиране на Еврофиналите.

Със сигурност новият турнир ще привлече сериозен интерес, най-малко от гледна точка на телевизионните права, рекламата и спонсорството. Мачовете ще бъдат от далеч по-официално естество, отколкото бяха контролните срещи.

БТА