Президентът на Германския футболен съюз (ДФБ) Райнхард Гриндел призна, че е допуснал грешки в комуникацията и представянето на ситуацията около снимката на Месут Йозил с турския президент Реджеп Ердоган, съобщи "Политико".

Гриндел обаче категорично отхвърли обвиненията на футболиста в расизъм.

На 22 юли Йозил обяви, че напуска националния отбор на Германия заради вълната от критики към него заради снимката. Футболистът се оплака, че ДФБ, Гриндел, феновете и медиите имат двоен стандарт към хората от турски произход и че не застанали на неговата страна, когато към него били отправени расистки обиди.

Йозил заяви, че в очите на Гриндел и поддръжниците му е германец, когато отборът печели, но е имигрант, когато губи. Той стана световен шампион с Германия през 2014 г. и тогава бе сред най-добрите играчи на "маншафта". На мондиала тази година обаче тимът отпадна още в групите, а Йозил бе сред най-освиркваните от феновете футболисти. В допитванията голяма част от запалянковците изтъкват, че нападките им срещу футболиста не са заради турския му произход, а заради слабата игра.

"Съжалявам, че ситуацията придоби расистки привкус. Ние в ДФБ никога не сме подкрепяли подобно поведение, както и аз лично. Затова не приемам подобни обвинения", заяви Гриндел.