Новият културен министър на Италия, Алберто Бонисоли, предизвика противоречиви реакции с решението си да премахне деня с безплатен достъп в музеите и паметниците на културата в страната. През юли 2014 г. 480 държавни културни забележителности и институции, включително Помпей, Уфици и Колизеума, обявиха вход свободен в първата неделя на всеки месец, отбелязва „The Art Newspaper“.

В Италия безплатният ден е познат като „Domenica al museo“ (Неделя в музея) – една от културните инициативи, предложени от предшественика на Бонсиоли на поста – Дарио Франческини. На среща с медиите на 31 юли обаче Бонисоли обявява, че е решено да се премахнат безплатните недели след края на лятото. И докато инициативата „работела добре като публична кампания“, „вървим към посока, която не се харесва на никого“. В Помпей например, било трудно да се спази традицията в първата неделя на месец август, защото „хиляди чуждестранни туристи пристигат и си мислят, че италианците са бесни, че трябва да ги пускат безплатно“.

Бонисоли твърди, че музеите единодушно подкрепили решението, но все пак подчертава, че всяка институция ще може да преценява сама за себе си дали да се откаже от безплатния ден.

Бившият министър на културата, Франческини, отговори на решението на Бонисоли в Туитър, че „Неделята в музея“ е увеличила с 10 млн. посетителите на културните забележителности в страната от 2014 г. до днес и е насърчила много хора да посетят за пръв път музей.

„Не карайте културата и италианците да плащат за желанието на политиците да скъсат с миналото“, призовава в социалната мрежа Франческини.

Матео Ренци, бившият министър-председател на Италия, разкритикува новото правителство, че „разрушава всичките ни добри и полезни инициативи“.

„Те активираха булдозерите срещу културата“, коментира той.

Новината обаче се прие добре във Флоренция – от Айке Шмид, директор на галерия „Уфици“, и Сесил Холбърг, директор на Галерията на Академията.

„Може би е време да сменим стратегията, особено в туристическия сезон“,смята Шмид, допълвайки, че „по-гъвкави“ отстъпки биха привлекли по-скоро местните, а не туристите, които така или иначе са готови да платят билета си.

Освен това заради отпадането на таксата за вход в неделите се събират толкова много хора, че това създава проблем за сигурността в културните обекти, отбелязва Холбърг за музея, където се съхранява „Давид“ на Микеланджело.

В Милано не са готови да се откажат от инициативата. Кметът на града Джузепе Сала обеща на 1 август, че всички музеи на територията на града ще останат безплатни за посетители в първата неделя на всеки месец.

„Милано няма да спре [свободния ден] – оповести Сала във Фейсбук. – Продължаваме напред с радост, че виждаме толкова много граждани и туристи, които посещават нашите музеи.“

"Площад Славейков"