Десислава Иванчева ще изпрати протестна нота до "посолствата на демократичните държави и до европейските институции". Това пише на страницата на Иванчева във фейсбук. Днес тя бе изведена от Майчин дом, където бе на преглед, като краката й - според снимката, разпространена от нейни последователи - отново бяха оковани, както бе и при постъпването й в лечебното заведение.

"Драги приятели на истината и справедливостта,

както очаквахме, днес Деси Иванчева беше изведена от болницата и върната обратно в ареста преди обявения от лекарите час - веднага след последното й изследване в 8:20 ч. Най-лошото е, че тя няма да бъде в лечебницата на Централния затвор, а директно в ареста, където условията разрушават здравето им. Ще изпратим протестна нота до посолствата на демократичните държави и до европейските институции. Очаквайте днес текста на нотата, която ще можете да изпратите и вие по имейл до същите посланици и институции.

В понеделник, 13 август, организираме протест пред Министерския съвет в подкрепа на набедените от ОПГ за подкуп Иванчева и Петрова с исканията, които заявяваме в подписката до министъра на правосъдието Цецка Цачева. Скоро ще създадем фейсбук събитието за протеста.

Време е българите да се обединим срещу Мафията и за политика, идваща от волята на гражданите! Да се обединим в защита на двете жени, които имаха смелостта да се изправят лице в лице с мафиотите в Младост! Последните, след бруталната постановка на столичното кръстовище, със съучастието на тежко корумпираното правителство и медии, съсипват сега живота и семействата им! Защото ако не го направим сега, утре на тяхно място може да е всеки от нас!"

Малко по-късно обаче Иванчева бе забелязана в сградата на Специализирания съд и прокуратура, където не бе с колан и белезници на краката. Адвокатът й Димитър Марковски обясни, че днес имат предварително насрочена дата, на която могат да четат материали по делото.

Отстранената от длъжност кметица на столичния квартал "Младост" после щяла да ходи на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

За капак на извънреден брифинг директорът на ГД „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) главен комисар Васил Миладинов заяви, че Иванчева е изведена от болницата днес без белезници. Снимката, която се показва, е стара, отсече той.

Иванчева е в ареста по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери. Тъй като наказанието предвижда над 15 г. затвор (от 10 до 30 г.) тя бе водена според разпоредбите на стара инструкция окована и в краката.

Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров бяха задържани след зрелищен арест на кръстовище в центъра на София.