Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“ проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица, се казва в съобщение на държавното обвинение.

Това става ден след като Клуб Z публикува информации за очевидни несъответствия на "консултанта" на фирмата Димитър Желязков-Очите със Закона за частната охранителна дейност, за евентуален конфликт на интереси с правоохранителните органи и техни роднини, както и свързаност със Златомир Иванов-Баретата и "Аркус-сигурност София".

"Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица за извършени престъпления по чл. 321 (организирана банда, б.р.), чл. 330 (палеж, б.р.) и чл. 213 (увреждане на имущество, б.р.) от НК", пишат от прокуратурата. 

"При проведената на 2 август 2018 г. специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някои от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица – Д. Желязков", допълват оттам.