Днес е хубав ден! Не говоря за баналния факт, че е петък, нито пък че най-накрая съм пристигнал на морето и съм си снимал краката на фона на пясък, вълни и книжка със стихове. Действителната причина за това ми възклицание е много по-прекрасна и неповторима, а именно - началото на сезона в английската Висша лига. И в тоя ред на мисли - какъв по-добър повод за малко анализи, прогнози и разни други умозаключения?

Макар през изминалия шампионат конкуренцията в Премиършип да беше толкова силна, колкото нуждата на Пеп Гуардиола от гребен, то все още съм на мнението, че това е най-конкурентното и интересно първенство в света.

Сега ще кажете: „Да, ама през последните години английските отбори приличат на далтонисти, попаднали на световното първенство по „Не се сърди, човече“, когато играят срещу клубове от Испания.“ И ще сте прави, но само в спортно-технически аспект. Когато клуб от ранга на „Валядолид“ (новак в Ла Лига) успее да привлече световен шампион като Андре Шюрле (подписал с новака във Висшата лига „Фулъм“), то тогава ще можем да сравняваме двете първенства по комерсиален интерес.

Финансовата обезпеченост и на уж най-малките отбори от първото ниво на английския футбол е нещото, което привлича на Острова много от най-добрите играчи в света. Това пък на свой ред увеличава конкуренцията и прави интересни дори мачове от калибъра на „Евертън“ - „Уотфорд“ (завършили съответно на 8-о и 14-о място през миналия сезон). Признайте си сега дали бихте гледали испанския еквивалент на такъв двубой: „Хетафе“ - „Алавес“?

Тримата фенове на „Хетафе“ в България вече са ми сърдити, но така или иначе Висшата лига стартира днес и е време да извадя кристалната си топка, щото бъдещето няма да се предскаже само. Очакванията са битката да се води основно между 6 отбора, тъй че фокусът в редовете надолу ще падне върху тях.

„Манчестър Сити“

Безапелационният шампион от сезон 2017/2018 ще се опита да защити титлата си и през този. Треньорът е все същият, футболистите са все същите (плюс дошлия от „Лестър“ Рияд Марез за повече разкош по крилата), така че с право „гражданите“ са считани за фаворити за златните медали. За разлика от последните няколко лета този път като по чудо не хвърчаха пари от арабските собственици, но пък и всички основни футболисти на „Сити“ са налице.

Трансферът на Марез изглежда закъснял с поне една година, като алжирецът далеч не е във формата от шампионския сезон с „Лестър“, но Пеп Гуардиола със сигурност ще успее да извлече максимума от качествата му.

Единствената въпросителна тук е как (и дали) испанският специалист ще се справи с командата на Юрген Клоп. През миналата кампания Пеп разби „Ливърпул“ с 5:0 в първия им мач за сезона, но резултатът дойде вследствие на това, че Садио Мане бе изгонен и „мърсисайдци“ бяха с човек по-малко от самото начало на мача. Испанецът загуби останалите 3 сблъсъка с Клоп и допусна общо 9 гола в тях, отпадайки от Шампионската лига като последствие.

Е, според мен Гуардиола няма да успее да защити титлата си този път.

Прогноза: 2-ро място

„Манчестър Юнайтед“

Или „другото Манчестър“, както повече им отива да ги наричаме след пенсионирането на сър Алекс Фъргюсън. 

Тук неясноти няма. Ще предложат приспивен за гледане футбол, ще разчитат Давид де Хеа да е превъзмогнал будната кома, в която се намираше по време на Световното в Русия, ще спечелят титлата... ама друг път. 

През цялото лято Жозе Моуриньо даваше вид на рибар, ползващ за стръв осолена сланина. Уловът му очаквано се оказа доста скромен и дойде от Източна Европа - централният полузащитник на украинския „Шахтьор“ (Донецк) Фред. Бразилецът изобщо не е липсващото звено, което да помогне на „червените дяволи“ да понастигнат в игрово отношение градския съперник. 

А сърдитият Антони Марсиал и непостоянните Ромелу Лукаку и Пол Погба като че оправдават преценката на букмейкърите, които смятат Жозе Моуриньо за фаворит за първия мениджър, който да бъде уволнен през новия сезон. Португалецът загуби работата си в третия си сезон начело на „Челси“ (първия период) и в третия си сезон с „Реал“ (Мадрид). Резонно е да смятаме, че Жозе ще постигне този нежелан хеттрик от уволнения през третия си сезон именно в идните няколко месеца.

Прогноза: 4-то място

„Тотнъм“

Клишето гласи, че щом нещо функционира добре, то промени не се правят. Тълкуванието ми на „функционира добре“ очевидно се разминава с тълкуванието на Маурисио Почетино. „Шпорите“ не привлякоха нито един нов футболист, което в контекста на съвременния футбол звучи несериозно. 

Добрата новина за феновете на отбора е, че няма да се налага да си купуват новата ФИФА 19, тъй като в любимия им клуб нищо няма да се е променило. Ето ви едни спестени 120 лева.

От друга страна, щом като са решили от „Тотнъм“ да не си дават много зор по време на трансферния прозорец, аз пък няма да си давам много зор в правенето на прогноза за представянето им през сезона - същият треньор, същите футболисти, същото класиране.

Прогноза: 3-то място

„Ливърпул“

Важно е да отбележа, че не съм фен на този отбор. Никога не съм бил. Единственият момент, в който много съм се радвал на тяхна победа (освен в случаите, в които съм залагал на тях), беше на финала на Шампионската лига в Истанбул през 2005 година, и то само защото тогава не обичах „Милан“.

Ясно е вече накъде бия - тази година ще е за „Ливърпул“. Тая същата фраза се е превърнала в любимия майтап на целия футболен свят, но след като английският национален отбор (който по принцип притежава менталната устойчивост на коала) най-накрая победи при изпълнение на дузпи, то защо пък футболистите от града на „Бийтълс“ най-после да не станат шампиони?!

Попълненията им са точно такива, от каквито отборът се нуждаеше. Фабиньо и Наби Кейта ще подсилят халфовата линия, където през миналия сезон се налагаше Джеймс Милнър (английският еквивалент на Станислав Ангелов-Пелето) да запълва пробойните. Алисон Бекер - един от най-добрите вратари в света, ще замени несигурния Лорис Кариус. А купеният на промоция от изпадналия „Стоук Сити“ Джердан Шакири ще бъде още един коз в ръкава на Клоп (с което козовете му в ръкава ще набъбнат от 0 на 1) за моментите, в които тимът се нуждае от гол със странична ножица.

Триумфът на „червените“ от „Анфийлд“ ще зависи основно от 2 неща - дали Мохамед Салах ще е запазил формата си от пролетта и дали най-накрая „Ливърпул“ ще започне да побеждава и отборите от долната половина на таблицата. Ще рискувам да кажа, че това ще се случи.

Прогноза: 1-во място

„Челси“

Лондончани се превърнаха във футболния еквивалент на средно интелигентен камилар, разлял неволно манерката си с минерална вода в пустинята, който след това с охота си купува литър локва от чудодейно появил се тарикат на 817 пъти по-висока от пазарната цена. С други думи - да им е честит новият вратар.

Въпреки че очаквам Жоржиньо и Матео Ковачич да се впишат добре в английския футбол, „Челси“ е прекалено зависим от формата и настроението на Еден Азар. Ако белгиецът в крайна сметка напусне „Стамфорд Бридж“, за място в топ 4 едва ли ще можем да говорим. Алваро Мората и Оливие Жиру я вкарат по 10-ина гола всеки, я не. Педро и Сеск Фабрегас са като ония професори, които е трябвало да се пенсионират преди няколко години, но продължават да преподават по старите си учебници, които вече са демоде.

А Вилиан е от онези футболисти, за които, ако получите повече от 50 милиона, ще се окажете в позицията на тариката от предишния абзац. Само дето по необясними за мен причини от ръководството на клуба са предпочели да си запазят реномето на будали и да не вземат пари за футболист, който е по-непостоянен от криптовалута.

Прогноза: 5-о място

„Арсенал“

Назначаването на Унай Емери начело на „Арсенал“ е като да лекувате онкоболен с крем „Здраве“. А привличането на Бернд Лено, Стефан Лихтщайнер, Сократис Папастаасдфертъфгххгф...(...)...лос и Лукас Торейра прави крема „Здраве“ с изтекъл срок на годност. Щетите, нанесени от Арсен Венгер върху отбора през последните няколко кампании, ще личат още известно време.

Пословичен за мен е фактът, че бившият наставник на „Арсенал“ разполагаше с титулярния нападател на френския национален отбор (Оливие Жиру), но въпреки това купи правата на Александър Лаказет (по принцип резерва на Жиру за Франция, но дори не беше повикан на Мондиал 2018) и започна да го налага в стартовата единадесеторка.

„Артилеристите“ се нуждаят и от собствена интерпретация на филма „Чистката“, в която да заключат в тясно помещение без хляб и вода за поне 168 часа всички свои футболисти. Така по-силните характери в тима да изядат по-слабите и феновете на отбора повече няма да стават свидетели на типичната за „артилеристите“ безхарактерност от пролетта, когато загубиха всичките си гостувания в Премиършип.

Прогноза: 6-о място

Отделно от това бих искал да обърна внимание на „Евертън“, който накупи доста качествени футболисти (Ричарлисон, Бърнард, Джери Мина) и най-вероятно ще диша във врата на „Арсенал“ и „Челси“ през голяма част от сезона, ако успее да се сработи добре.

Тежката участ на изпадащите ще се падне на „Кардиф“ (сериозен фаворит за последното място), „Хъдърсфийлд“ и „Брайтън“, а липсата на Марез в „Лестър“ може да тласне отбора също в битката за оцеляване.

Толкоз засега. Нека шоуто да започва. Пък ще теглим чертата напролет и ще видим дали кристалното кълбо си е струвало 20-те лева.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".