Не ѝ е нужен Гинес, за да ѝ се признае, че е най-дълго играещата актриса в историята на българския театър. На 2 февруари, когато Стоянка Мутафова ще качи 97-ото стъпало в живота си, тя ще празнува 70-ата си година на сцената. Тържеството ще бъде в зала 1 на НДК – и Стоянка, разбира се, ще играе.

Събитието няма да протече под формата на моноспектакъл, а ще бъде с участието и на други познати лица от българската култура.

Мутафова излиза на българската сцена през 1949 г. в Народния театър, където играе до 1956 г. Тя е сред актьорите-основатели на Сатиричния театър през 1956 г., където развива своя мощен комедиен талант. В трупата на театъра е до 1991 г. Пенсионирането ѝ не може да я откаже от сцената и до ден-днешен тя не спира да играе. По думите на Мария Касимова, Стоянка Мутафова е „едно от най-добрите стихийни бедствия, които могат да ни се случат“.

„Никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. И когато това стане, да можеш с усмивка да му кажеш „Добър вечер“ и да си щастлив от дългия път, който си извървял“, гласи девизът на Стоянка, посочен в книгата, наречена „Добър вечер, столетие мое“, написана за живота на актрисата от дъщеря ѝ Мария Грубешлиева.

Билетите за спектакъла „70 години на сцена“ са в продажба.

Площад Славейков