Решението на Русия да изгони служители на гръцкото посолство в Москва е "своеволно и реакционно и не се базира на никакви доказателства", заявява гръцкото външно министерство в пространно съобщение, публикувано в петък, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". 

"Гърция е миролюбива страна с многоизмерна, независима демократична външна политика. Като суверенна държава с дълга история, тя изисква уважение и отношения, основани на равенство от всички страни. В този контекст тя насърчава политика на приятелско съжителство и с Русия, една чудесна страна със силно присъствие на европейската сцена ", се казва в изявлението на Министерството на външните работи.

"В рамките на тази политика Гърция непрекъснато се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи с цел да разреши дългогодишни проблеми като проблема с името, в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи. В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тъй като започна да се бие като другар по оръжие с Турция, предоставяйки й редица улеснения в сектора на сигурността, тя изглежда постоянно се дистанцира от позиции, съответстващи на равнището на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения през изминалите 190 години. Изглежда, че не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. В този контекст човек трябва да прочете решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва", се посочва в изявлението. 

И се допълва, че решението на руското Министерство на външните работи, за разлика от решението на гръцката страна, основаващо се на конкретни доказателства за незаконни и нередовни действия на руски служители и граждани в Гърция, не се основава на доказателства. Напротив, решението на руската страна е своеволно и реакционно и не се основава на никакви доказателства. Искаме да напомним на руските ни приятели, че никоя страна в света няма да толерира опити да:

а) подкупи държавни служители,

б) да подкопае външната й политика и

в) да се намесва в нейните вътрешни работи.

Гърция предприе мерки само, след като документира очевидни уличаващи доказателства. Освен това Гърция никога не се намесва или се е опитвала да се намесва във вътрешните работи на Русия, коментира гръцкото Външно. 

"Очевидно е, че има някои руснаци - за щастие малко на брой - които смятат, че могат да оперират в Гърция, без да спазват законите и подзаконовите актове и дори да отправят заплахи. Приятелството между Гърция и Русия диктува, че такива мисли трябва да бъдат изоставени, а не обратното. Такъв е случаят с усилието за налагане на присъствието на "Имперското православно палестинско общество" в Гърция, организация, създадена от тайните служби на царете през XIX век с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия изток. И накрая, по отношение на своеволните мерки, предприети от ръководството на руското Министерство на външните работи, Гърция ще реагира с търпение и трезвост“, се казва още в изявлението.

Миналия месец Атина изгони руски дипломати, защото ги уличи в намеса в споразумението с Македония.