"Официално е - отиваме да "докоснем" Слънцето!"

С тези думи започва съобщението на НАСА, която днес изведе в космос автоматичната станция Parker Solar Probe за изучаване на Слънцето. Това ще е първата мисия на човечеството до Слънчевата корона - най-външният и силно разреден слой на атмосферата на Слънцето. Температурата там е много висока - към 1 милион градуса.

Проектът Parker Solar Probe е на стойност 1,5 милиарда долара. Космическият апарат се отправи на пътешествието с помощта на тежката ракета-носител "Делта-4", която стартира от космодрума на "Кейп Канаверал", щата Флорида.

Стартът трябваше да бъде даден в събота, но бе отложен с един ден заради технически проблем. Американските учени очакват сондата, в която има научна апаратура, да предостави нови данни за процесите в слънчевата атмосфера, които са важни за живота на Земята. В края на мисията на сондата, чийто живот е планиран за осем години, тя ще се приближи към единствената звезда в Слънчевата система на разстояние около 6 милиона километра.

Такъв "близък" контакт досега не е осъществен от нито един космически апарат. Не само че короната е около 300 пъти по-гореща от повърхността на Слънцето, а също така изхвърля мощни плазмени и енергийни частици, които могат да предизвикат геомагнитни пространствени бури и да разрушат електрическата мрежа на Земята. Сондата има свръхмощен термозащитен екран с дебелина само 11.43 сантиметра. Щитът трябва да даде възможност на космическия кораб да оцелее при близостта му с центъра на нашата слънчева система, когато се приближи на 6,66 милиона километра от слънчевата повърхност. Очаква се слънчевата светлина да загрее щита до около 1371 градуса. Сондата трябва да направи 24 преминавания през короната на Слънцето по време на своята мисия.