Площадката на бившия мавзолей на Георги Димитров става постоянно място за арт инсталации. Столична община обявява, че ще финансира временни произведения на съвременното изкуство на мястото, където днес се издига Бронзовата къща. В рамките на новата програма „Навън“ ще бъде обявен конкурс за проекти, като одобрените – един или повече – ще получат финансиране за реализация през 2019 г. Общият бюджет на програмата е 100 хиляди лева годишно.

Проекти по програма „Навън” ще се приемат от 1 октомври 2018 г. до 15 ноември 2018 г. Първата нова инсталация на мястото на Бронзовата къща може да видим в периода март-декември 2019 г.

Произведенията ще имат срок за експониране между 3 и 9 месеца, по преценка на Творческата комисия към Общината. Минималният срок за експониране е един месец.

Комисията е в състав: членовете на Експертно-художествения съвет към Столична община, двама независими външни експерти по визуални изкуства, двама експерти от Софийска градска галерия, представител на Министерството на културата и представител на Обществено-експертния съвет по устройство на територията, градски дизайн и реклама. Комисията излиза с предложение за проекти, които да бъдат реализирани, както и за резерви. Окончателният списък ще бъде определен от Творческия съвет на СП „Култура“. След това предстои обществено обсъждане на одобрените проекти и накрая – гласуване от Столичния общински съвет.

Очакванията от Общината към кандидатите са „да предлагат произведения с висока художествена стойност и иновативност и да спомагат за постигане на по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на София“. Проектите трябва да „позволяват представяне в градска среда със свободен достъп; да бъдат обезопасени; да не изискват целева охрана; да не предвиждат никаква форма на реклама върху инсталациите или техните временни оградни съоръжения в периода на експониране“.

Няма да бъдат подкрепяни вече познати в градска среда произведения. Проектите трябва да отговарят и на всички изисквания съобразно Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община.

Направление „Архитектура и градоустройство“ ще предостави за ползване от кандидатите конструктивния проект и геодезията на площадката с изискванията за конструктивна и архитектурна съотносимост на предложенията.

През 2019 г. ще бъдат подкрепени до 2 проекта, а финансирането е от бюджета на Столична програма „Култура“.

Площад Славейков