Премиерът Бойко Борисов е дал срок до 22 август на Института по метеорология и хидрология и Българската академия на науките (БАН) да се разберат ще останат ли заедно или ще се "разведат". 

Борисов уточни днес, че правителството вече е отпуснало допълнителни средства на Академията и заради това е дал срок до другата седмица на спорещите страни да решат.

"Той е решен проблемът. С 15 милиона сме дали повече на БАН. Те сега просто вътре не могат да се разберат. Дадох им този срок не за друго, а защото, особено хидрологията – язовирите, времето, чистотата на въздуха, са жизнено важни за държавата. Ние не можем да ги оставим да буксуват", заяви Бойко Борисов.

И още за наука

Освен това правителството одобри днес 11 Национални научни програми за периода 2018-2022 г. Те са определени след постигнато съгласие между висшите училища и научните организации в България за съвместно изпълнение на заложените в тях цели, става ясно от съобщение на пресслужбата на МС.

В рамките на отделните програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване, разработване и въвеждане на методология за изследване на дарената кръв, изследвания в областта на здравословните храни и биотехнологиите, изследвания за добиване на нисковъглеродна енергия за транспорта и бита и др.

Одобрените от Министерския съвет програми са:

Национална научна програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“; Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС); Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“; Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“; Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и прогрес на обществото“; Национална научна програма “Електронно здравеопазване в България“; Национална научна програма „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“; Национална научна програма „Млади учени и постдокторанти“; Национална научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“; Национална научна програма “Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука“ (ВИХРЕН); Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ).

Министерският съвет отпусна и допълнителни 1.5 милиона лева за тази година за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации на БАН. Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на тези на свободна докторантура. 

Програмите са на обща стойност 61 млн. лева, повечето дейности са със срок на изпълнение за 3 години. За тази година одобрените средства от бюджета са 18 млн. лева, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

За втората половина на тази година се отпускат и 1.5 млн. за финансова подкрепа на млади учени, които могат да работят като постдокторанти в научни организации или във висши учебни заведения. Парите за следваща година са 3 млн. лева, уточни Вълчев. Ще се отпускат между 200 и 500 лева на млади учени, ако са на трудови договори и 900 лева, ако са без трудов договор със съответната организация, каза министърът.

Целта е да се спре с "изтичането на мозъци" от страната, създаване на условия за връщане на учени от чужбина, както и наемане на чужденци в наши научни организации, каза Вълчев.