БСП настоява за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева и на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради срива на Търговския регистър. Това заяви зам.-шефът на партията Крум Зарков.

"Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова - в първите дни на парламента това ще е основна точка, която ще разискваме", заяви Зарков.

Според него това е безпрецедентна криза с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто така.

"Щетите за фирмите и неправителствените организации, т.е. за онези юридически лица, които са пряко засегнати от срива на базите данни, тепърва ще се изясняват. Последиците за бизнес климата, за доверието в институциите, способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, са ясни. Те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност", заяви Зарков.

 Според него пряката отговорност е на Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на Цачева, защото тя е била запозната с неакватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки.

"Казвам съвсем убедено, че министър Цачева е знаела за проблемите, не само защото агенцията ѝ е подресорна. Разполагаме с доклад, адресиран до нея, който е съставен от Инспектората към нейното министерство. Докладът е постъпил при нея в началото на тази година. Той е от извършена проверка в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за начина на управление на г-жа Даскалова и завършва с много ясна препоръка към министъра: "да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, на основание на чл. 187, ал. 1, точка 10 от Кодекса на труда", обясни Зарков.

Той поясни, че този текст от Кодекса на труда засяга неизпълнение на трудови задължения предвидени в закона.

"Не сме далече от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака имаше за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този чувствителен регистър", каза Зарков.

Според него настоящото ръководство на министерството и агенцията не може да разсее съмненията, които витаят в обществото.