Гръцко-македонският договор стеснява терена за утвърждаването на македонска идентичност по отношение на античната история. Без нея македонците ще се вкопчат още повече в "българската част, българския вектор" на своята история. Това каза пред "Фокус" Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. Според него този въпрос трябва да се изясни своевременно.

Първанов припомни, че премиера на Македония Зоран Заев е изброил всички етноси, които са участвали в Илинденското въстание, но е пропуснал да спомене, че в него са участвали и българи.

"Тогава ние не реагирахме. Може би дипломатически такт. Никой вътре в страната, включително и от опозицията, не се обади", изтъкна Първанов.

Той отбеляза, че е не имало българска реакция и на името Илинденска Македония, предложено от Заев. Според Първанов тези изказвания на македонския премиер са били по-значителни от това, че Илинденското въстание е македонско, което предизвика разгорещени дебати у нас.

"За разлика от отношенията Атина-Скопие, които бяха регламентирани в един обемист и според мен прецизно изпипан от гръцка страна договор, ние подписахме нещо, което твърде напомня декларация Костов-Любчо Георгиевски от 1999 година, повтаря я буквално. Не че има нещо лошо в това, но ние заметохме, както се казва, боклука под килимчето, неподозирайки, че ще дойде време, когато отказвайки се от антична история в Скопие те ще се опитат да градят, да утвърждават идентичност на базата – извинявам се за грубия израз – кражбата на българска история", каза Първанов.

Според него България трябва ясно да заяви, че Илинденското въстание е българско.

"Българско е защото населението от този период, от края на XIX – началото на XX век има българско самосъзнание. Подавляващата част от това население има такова самосъзнание, организаторите, инициаторите, ръководителите на въстанието смятат себе си за българи, и не е имало коментари и двусмислия по въпроса. Чуждите консули, дипломатите отвън, когато отразяват въстанието, говорят преди всичко само за българско въстание. С всеки опит да се размият нещата, според мен, се създават проблеми в нашите отношения", каза Първанов.

И допълни:

"Аз нямам претенции и не бих искал на никого да внушавам как да се нарича и как да се самоопределя днес оттатък границата, във Вардарската част на Македония, но никога няма да приема някой да твърди, че Гоце Далчев, Даме Груев, Сандански и техните съратници са не са били българи".

Според Първанов периодът от края на XIX и началото на XX в. в македонската история не може да бъде оценен по друг начин, освен като български период.

"И в това няма нищо обидно. Има такива примери в световната история. Това не е основание от наша страна да претендираме към съвременна Македония. Те, пак ще кажа, да се самоопределят както си искат, сигурно в рамките на Европейския съюз и НАТО това ще им дава основания да го отстояват все повече и повече, но пък ние от своя страна по никакъв начин няма да позволяваме това да се случва за сметка на българската история и култура", обясни Първанов.

Според него българите и македонците са най-близките народи на Балканите и трябва да го доказват на практика.