Родителите трябва да оставят смартфоните настрана, когато децата им са във водата. Това препоръчва германската Асоциация на спасителите, разказва Digital Trends.

"Твърде малко родители и баби и дядовци слушат този съвет: когато децата и внучетата са във водата, оставете смартфона", обяснява Ахим Виезе, един от 40 000 спасители в асоциацията.

Няма официална статистика за проблема, но според множество спасители твърде много случаи на удавяния са заради разсеяни от "умни" родители. Не само технологиите са виновни, разбира се - книги и задълбочени разговори също разсейват родителите.

"Всеки ден виждаме хора, които третират басейна като детска градина и просто не внимават", твърди пък Петер Харцхайм от Германската федерация на ръководителите на басейни.

Смартфоните обаче разсейват дори когато ги оставим настрана. Според изследване на Щатския университет на Флорида, дори оставените на вибрация устройства разсейват хората с редовни нотификаци, намаляват ефективността на работата им и вниманието им.

Според специалисти в много държави по света използването на смартфони увеличава и смъртните случаи по пътя. Проблем обаче отново е липсата на точна статистика. В развитите страни обаче е видна корелация между повишената употреба на "умни" телефони и повечето катастрофи на пътя.