Тази сутрин в 5 часа президентът Владимир Путин вдигна по тревога войскови части от Централния и Източния военни окръзи, предадоха ТАСС и Нюз.ру. 

Министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че внезапната проверка на бойната готовност е започнала в двата окръга, както и в далечната и военнотранпортната авиация. 

Нареждането за ученията е на върховния главнокомандващ Владимр Путин.

Участници в започналите учения. Снимка Министерството на отбраната на Русия

Маневрите са в навечерието на мащабните военни учения "Изток 2018", които ще се проведат на източния театър на военните действия в комплекс от 16 спецучения.

"Днес в 05:00 московско време в съответствие с решението на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия в планови ред органите на военното управление със съединенията и войсковите части на Източния военен окръг, Централния военен окръг, далечната и военнотранспортната авиация пристъпиха към изпълнение на мероприятия за привеждане във висша степен на бойна готовност“, обяви Сергей Шойгу.  

По-късно стана ясно, че и Китай ще участват в стратегическите учения „Изток-2018“ в Русия. 

„Съгласно постигнатите договорености между Китай и Русия, страните ще организират съвместни учения на полигона Цугол в Забайкалския регион от 11 до 15 септември т.г.“, се посочва в изявление на Министерството на отбраната на Китай.

И се допълва, че „ученията целят укрепване на руско-китайското стратегическо военно сътрудничество, засилване на потенциала на страните в областта на съвместното реагиране на различни заплахи за сигурността, както и за поддържане на мира, стабилността и сигурността в региона“.

По информация на китайското военно ведомство, на съвместните учения в Русия ще бъдат изпратени „около 3200 военнослужещи, повече от 900 единци различни видове въоръжение, както и 30 хеликоптера и летателни апарати неподвижни крила“.

Маневрите „Изток-2018“ ще се проведат в края на август и началото на септември с участието на сили и средства от Източния и Централния военни окръзи и Северния флот на Русия. В тях ще участват и бойни единици от Монголия. Стратегическите учения ще са главните маневри през тази година за военнотранспортната авиация на Русия.