Ако погледнем отвъд океана, отминаващото лято отново принадлежи на Леброн Джеймс. Той и неговият "Кливланд Кавалиърс " пак загубиха финала за титлата на Националната баскатболта асоциация от "Голдън Стейт Уориърс". Но в края на Световното по футбол Леброн подписа договор с "Лос Анджелис Лейкърс" за 154 милиона долара и напомни защо е наричан Краля.

Джеймс продължава да критикува остро Доналд Тръмп, който не му остава длъжен. Дори първата дама Мелания Тръмп се застъпи за спортиста. Не го направи просто така и заради едното име - Леброн си го заслужи.

На 31 юли спортистът откри училище в родния си град Акрон, щата Охайо, наречено I promise ("Обещавам"). На церемонията той каза, че това е най-важният проект в неговия живот - след семейството. Една сбъдната мечта. Не е първият успял човек, който отваря школо в Америка, няма да е и последният. Но начинанието му е много внимателно обмислено и не е просто пиар акция. То е различно от всички останали от този род. По-долу ще разберете защо е така. Нека караме поред.

83 пропуснати дни в 4-ти клас

Роденият на 30 декември 1984 г. Леброн Джеймс е имал много проблеми в детството си. Майка му Глория Мери Джеймс го е родели на 16 г. и той е израснал без баща. Не е потвърдено напълно кой е таткото на Леброн. Медиите в САЩ считат, че това е Антъни Маклелънд, човек с криминално досие, дълго, колкото баскетболната визитка на Джеймс.

Този човек не е бил част от живота на Леброн в детството му. И сега не е.

Част от първите ученици в школото на Леброн.

Глория и синът й са обиколили най-опасните и бедни квартали на работническия Акрон. Майката трудно успявала да се задържи дълго при един работодател и е трябвало да се местят от дупка в дупка. Понякога тя не е могла да плаща месечен наем от 17 долара.

Тези дни Леброн си спомни, че само в четвърти клас е трябвало да пропусне 83 дни в училище - заради местенията. В един момент обаче Глория прави нещо, което може би спасява живота и бъдещето на нейния син. Тя склонява да му позволи да живее със семейството на Франк Уолкър, училищен треньор по американски футбол, който запалва бъдещета звезда по този спорт и по баскетбола когато на 8-9 г. 

Нататък вече Джеймс учи редовно, а това му помага да стигне там, където е днес, дори и само заради задължителното преминаване през етапите в образователната система - училище (всички нива), колеж, професионален спорт. Разказвали сме ви как на 18 г., още преди да е изиграл и един мач в НБА, бъдещата звезда подписа договор за 90 милиона долара с "Найки", след като дни по-рано отклони предложение на "Рийбок" за 10 млн. Прави го лично той, не агентът му.

Нататък вече не е интересно - всички знаят историята за една най-знаменитите баскетболни кариери.

Какво представлява училището I promise

Школото вече работи. За тези повече от 20 дни не се знае много какво се случва там, но и не е необходимо да се знае. Какво толкова - училище. Леброн, хората от фондацията му Family ("Семейство"), директорът и учителите знаят, че медийният шум вече само ще вреди. Децата имам нужда от спокойна среда, това не е НБА. Наесен тепърва ще се шуми около Крал Джеймс в "Лейкърс".

Училището отвътре.

Училището е обществено, а не частно - трябва да започнем оттам. Училище за бедните, за "деца в риск", в "неравностойно положение" и т.н. То е общ проект на Фамилията и на организацията на обществените школа в Акрон, която се финансира основно с публични средства. Според местния вестник "Бийкън джърнъл" в следващите 5 години тя ще вложи 8,1 млн. долара за проекта. Останалото се поема от баскетболиста. Той вече е дал начални 2 милиона за някои съоръжения, за учебници, извънкласни дейности и т.н.

I promise стартира с обучение в 3-ти и 4-ти клас за общо 240 деца (по 120) в класове с не повече от 20 ученици. Целта е от 2022 г. там да учат около 1000 подрастващи от първи до осми клас.

Обучението е базплатно, а също така униформите, храната, извънкласните дейности, а на 31 юли всяко едно от децата получи и по едно колело с каска. Лично от Леброн.

Защо е различно школо?

Учубната година там ще е по-дълга - от 30 юли до края на май, което означава и по-къса лятна ваканция. Експерти са посъветвали Джеймс за това и той се е съгласил - за тези деца е по-добре да имат по-малко свободно време през лятото. През август програмата е по-облекчена и насочена към по-приятни занимания.

Всеки ден от понеделник до петък учениците ще прекарват в I promise от 9 до 17 ч. След това има кръжоци и социални програми, целящи да предпазят малките от проблемите на улицата. Най-бедните възрастни (в някои случаи и техни родители) ще могат да се хранят безплатно в школото. 

Кръгът се затваря - родители, които нямат образование и искат да си доучат и да вземат дипломи, ще могат да го направят в I promise. Става въпрос за начално образование.

Джеймс прави и друго, полагайки основите на следващия си "мост". От една страна той е предложил на ученици от гимназии, покриващи определени критерии, да се подготвят извънкласно в школото му за колеж. За целта е разговарял и с управата на държавния Университет на Акрон. С негови пари вече се изгражда спортна зала там. 

В бъдеще най-добрите ученици на I Promise ще имат стимул - ако са отличници и в гимназията, звездата ще им осигури безплатно висше образование в университета. В момента то излиза по $11 466 на година или $45 900 за четири. 

Леброн в бъдещата спортна зала в университета на Акрон. Средствата са негови.

Ами велосипедите?

"Всичко, което съм и правя, се дължи на моето детство и чувствам, че помогна да успея, каза Леброн в интервю за "Уолстрийт джърнъл". - Когато растях колелото бе единственото средство, с което можех да обикалям из града. Качвах се на него, за да се срещна с приятели, за отида на училище, да играя баскетбол или просто да ида някъде безцелно. Понякога с приятелите ми карахме толкова дълго и напосоки, че се губехме. Но това ми доставяше удоволствие, караше ме да се чувстнам по-добре. Нищо не можеше да ни спре, мислехме си, че сме голяма работа."

Това е обяснението на Краля защо е решил да подари велосипеди на 240-те ученици.

Едно от колелетата, дарени на децата от баскетболиста.

Нищо от изредените по-горе неща не може да се види в частните школа на знаменитости като бившия баскетболист и тв анализатор Джелън Роуз, Дион Сандърс (звезда от американския футбол, неговото училище претърпя фиаско и вече затвори), Кевин Дюрант (съперник и приятел на Леброн, който поема образованието на ученици и студенти), Илон Мъкс... В повечето случаи става въпрос за обучението на деца от богати семейства.

Разбира се, в училище I promise се спортува и Джеймс е наел дори фитнес инструктори, които да помагат на най-талантливите извънкласно. Но акцентът не пада върху спорта, не и за сметка на другите предмети. Това не е спортно училище.

"Това начинание е най-важното нещо в моя живот след семейството ми - моята съпруга и трите ни деца, и майка ми, на която не се налага да мисли вече за нищо до края на дните си. То е преди титлите, наградите, победите и точките", заяви Леброн още през ноември миналата година.

А на 31 юли добави следното на откриването на I promise:

"Това е един най-големите моменти в кариерата ми, ако не и най-големият. Онова слабичко момче от Акрон, което пропусна 83 дни в училище в четвърти клас, имаше големи мечти. Големи мечти имат децата в Акрон и сега и ние трябва да им осигурим всичко необходимо, за да открият страстта си, да дадат нещо на нашето общество и да променят света. Училището е за това. Това са хората. Това е Акрон. Аз съм горд у дома си. Да го направим."