Говорител на японското правителство заяви, че мирен договор с Русия няма да бъде подписван преди да бъде обещано връщането на Курилските острови. 

"Нашата позиция, че проблемът със Северните територии трябва да бъде решен преди какъвто и да било мирен договор, остава непроменена".

Преди това Путин промени курса на руската политика по въпроса, като се отказа от уреждането на статута на островите преди сключването на договора. В изявление на четвъртия Източен икономически форум във Владивосток президентът на Русия предложи на премиера на Япония, Шиндзо Абе, да се подпише "мирен договор до края на годината без предварителни условия".

 
Отношенията между Русия и Япония са обтегнати от Втората световна война. Курилските острови са били територия на Япония до 1945 г. За да осигурят военното участие на СССР в последната фаза на войната - срещу Япония, на срещата в Ялта през февруари 1945 г. лидерите на Антихитлеристката коалиция склоняват да не пречат на Съветския съюз да ги присъедини към територията си след капитулацията на държавата. Въпреки подписания пакт за ненападение между СССР и Япония през 1941 г., Сталин го нарушава през април 1945 г., когато й обявява война и атакува. Като награда за участието си, анексира островите.
 
Кремъл днес заяви, че Путин още не е получил отговор от премиера Абе и че не е изпращано предварително до Токио предложение за мирен договор, предаде ТАСС.