Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес указ, позволяващ санкциониране на чуждестранни лица и организации, опитали да се намесят в американски избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новината бе съобщено от съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, който каза, че указът "не се отнася за конкретна страна, защото заплаха във връзка с изборите за Конгрес на 6 ноември може да дойде от няколко места".

С наближаването на изборите "забелязахме признаци не само от Русия, но и от Китай, Иран и дори от Северна Корея" за евентуални опити за намеса във вота, каза директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс.

Опозиционната Демократическа партия, както и някои конгресмени смятат, че Тръмп не е реагирал достатъчно твърдо на твърденията за руска намеса в президентските избори през 2016 г. 

С подписването на указа държавният глава "показва, че поема контрола по този въпрос и че той е доста важен за него', заяви Джон Болтън, като по този начин косвено отговори на призивите на няколко членове на Конгреса за приемане на законови мерки за борба с чуждестранна намеса в американския изборен процес.

Указът позволява известна "гъвкавост", докато един закон, "който дори да звучи като добра идея", може да се окаже труден за прилагане шест месеца по-късно, каза Дан Коутс.

Подписаният от президента Тръмп указ е насочен срещу всяка чужда държава, лице или организация, опитала се да се намеси в американски избори.

Той предвижда в период от 45 дни след подаден сигнал разузнавателните служби да обобщят събраните доказателства и още 45 дни, в които министерството на правосъдието и финансовото министерство да наложат санкции.

Сред възможните санкции са замразяване на авоари, забрана за инвестиране в определена компания, а също така и забрана за влизане на американска територия.