Турската централна банка повиши лихвата от 17.75 на сто до 24 процента в опит да спре силното обезценяване на лирата.

Банката обяви решението за повишение със 625 базисни точки в изявление след заседание на Комитета по паричната й политика днес.

"Централната банка ще продължи да използва всички налични инструменти за постигането на целта за стабилност на цените, като се запази решително позицията в паричната политика, докато прогнозите за инфлацията не покажат значително подобрение. Инфлационните очаквания, ценообразуването, приносът на фискалната политика за процеса на балансиране и други фактори, които влияят върху инфлацията, ще бъдат внимателно наблюдавани и, ако е необходимо, ще се постигне по-нататъшно засилване на паричната политика", се казва в изявлението, цитирано от вестник "Хюриет".

Турската лира постепенно си възвърна някои позиции спрямо щатския долар след решението, като достигна 6.01 лири за един долар. Преди изявлението на банката курсът се покачи до 6.43 лири за долар.

Според турската статистическа служба годишната инфлация в Турция е била 17.90 на сто през август, като спрямо юли е била 15.85 на сто.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, категоричен защитник на по-ниските лихвени проценти, заяви днес, че неговата "чувствителност към лихвения процент е същата", но подчерта, че банката е "независима и взема свои собствени решения".

Централната банка също така заяви, че финансирането на банките, което понастоящем се предоставя чрез овърнайт кредитиране, ще бъде осигурено чрез едноседмични репо-аукциони, започващи от 14 септември.