Италия трябва да представи "надежден бюджет" за догодина, заяви днес еврокомисарят Пиер Московиси, определяйки антисистемното правителство в Рим като "проблем", предаде Франс прес.

Московиси, който отговаря за икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, призова също така Италия да намали дълга си и да осъществи необходимите икономически реформи, вместо да задълбочава дефицита.

"Италия трябва да намали разточителните разходи и да даде приоритет на разходите за инвестиции и инфраструктура, които ще спомогнат за стимулиране на растежа и производителността, каза Московиси", цитиран от Ройтерс.

"Италианската икономика се нуждае от реформи", заяви еврокомисарят пред журналисти. "Спирането на реформите и печатането на пари вместо това няма да спаси Италия".

Дългът на Рим в момента се равнява на 132% от брутния вътрешен продукт - и е вторият по размер в еврозоната след гръцкия. Италия е третата по големина икономика в 19-членния валутен съюз.

"Не можете да живеете с ниво на държавния дълг от 120%", каза Московиси.

Но правителството в Рим, известно с антиевропейските си позиции и обединяващо крайнодясната "Лига" и движението "Пет звезди", е подложено на натиск да изпълни изборните си ангажименти и да увеличи разходите, вместо да намали дефицита, както бе обещал предишният кабинет.

"Има проблем и това е Италия", каза Московиси. "Ще се съсредоточа върху Италия повече, отколкото върху всичко друго". 

Италианският растеж е в основата на еврозоната, а слабата производителност на страната е "сериозен проблем", коментира комисарят. 

"Би било лъжа да мислим, че може да се инвестира повече с по-висок дефицит. Ако това се случи, ще свършите с повече дълг и по-малко възможности за инвестиране", добави той.

Московиси посочи, че работи в тясно сътрудничество с италианския финансов министър в, по думите му, "конструктивен климат", и каза, че се надява това да продължи.