Обясненията на руснаците, заподозрени за опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри, отговарят на някои въпроси, но повдигат също толкова нови, пише британският в. "Гардиън".

Александър Петров и Руслан Боширов твърдят, че толкова силно са искали да разгледат катедралата в Солсбъри, че са посетили града през два поредни дни. Двамата казват, че на 3 март, когато според британските власти те са проучвали терена, са били принудени да се върнат в Лондон заради снега. Снимки от местни вестници обаче показват, че местни жители се придвижват без особени затруднения. Двамата са били на по-малко от километър и половина от катедралата, но казват, че не са успели да я посетят през този ден.

Те признават, че на следващия ден може да са били в близост до дома на Скрипал по времето, когато в дома му е внесено нервнопаралитичното вещество новичок, въпреки че къщата му е на около 3 км от катедралата и не е дори близо до другите забележителности, които те казват, че са искали да посетят, включително най-старата част на града. През този ден обаче най-старата част на града е била затворена и няма снимки на двамата от наблюдателни камери в катедралата или близо до нея.

Освен това Александър Петров и Руслан Боширов са посетили кафене и парк. Паркът в центъра на Солсбъри беше затворен, след като двама британци се отровиха с нервнопаралитичното вещество новичок в началото на юли, припомня в. "Гардиън".

Дори интервюиращата ги журналистка от руската телевизия RT не изглеждаше убедена - но интервюто повтаря един рефрен, който се повтаря във всички отговори на Кремъл на обвинения от чужбина за извършени от Москва нарушения: "руснаците са жертви, а не виновници", подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Боширов и Петров дадоха интервюто си едва след като в сряда руският президент Владимир Путин направи изявление, с което ги обяви за невинни и ги призова да обяснят своя вариант за събитията. По-рано руски представители отрекоха да познават двамата мъже и дори намекнаха, че британските власти са ги измислили, за да разпалват антируска истерия.

Британските власти твърдят, че двамата са внесли в страната нервнопаралитичното вещество новичок в шишенце с дамски парфюм. Боширов обаче посочи, че няма начин двама хетеросексуални мъже да преминат през митницата с дамски парфюм, без да бъдат проверени. Редакторката на RT Маргарита Симонян ги попита индиректно дали са хомосексуалисти и по-късно в туитър повдигна въпроса отново. Ако се окаже, че Петров и Боширов са гейове, руската публика не би повярвала, че те са служители на военното разузнаване ГРУ, както твърди Лондон, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Френският в. "Либерасион" определя интервюто на двамата заподозрени като "лош скеч".

Двамата се държаха като участници в операция по дезинформация, чиято цел не е особено ясна, пише в. "Либерасион", цитирайки руския журналист от телевизия "Дожд" Олег Кашин, според когото цялото интервю е преди всичко самопризнание.