Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в Козлодуй, където тази година се очакват над 2000 посетители, съобщи пресцентърът на министерството.

По време на посещението си в града министър Ангелкова е имала работна среща с кмета на общината Маринела Николова и двете са обсъдили „възможностите за развитие на регионалния туризъм“.

Поради големия потенциал на града министър Ангелкова е предложила да бъде организирана съвместна дискусия за развитието на туризма в Козлодуй и региона. 

Министър Ангелкова е посочила, че през последните години отседналите в града чужди туристи непрекъснато се увеличават, като най-много те са от Русия, Украйна и Румъния. Общите приходи от нощувките в общината за изминалата година възлизат на близо 30 хил. лв.“, се казва в съобщението.

От съобщението не става ясно дали забелязаният ръст на туристи от Русия е свързан с дейността на АЕЦ „Козлодуй“, която работи с руски технологии и изисква поддръжка от руски специалисти. Посочените годишни приходи от нощувки правят по около 80 лева на ден.

Ето как продължава съобщението:

„В Регистъра на туристическите атракции, създаден от Министерството на туризма по данни на българските общини, са включени 7 обекта от Козлодуй, сред които античните крепости Августа и Региана, корабът "Радецки", мястото на слизане на Ботевата чета на дунавския бряг, Аспаруховия вал, Матеевият геран и др.

Ангелкова е добавила, че много перспективен за цялото дунавско крайбрежие, а и за община Козлодуй, е маршрутът "Дунав Ултра" - най-дългият за туристи велосипедисти у нас - 730 км по поречието чак до Черно море. Той свързва най-северозападната с най-североизточната част на страната и преминава през близо 90 населени места. На вторите годишни награди на Министерството на туризма през 2017 г. веломаршрутът спечели първо място в категория "Иновация на годината" в туризма.

"Пътят за устойчиво развитие на регионалния туризъм очевидно е правилен и ние като администрация ще насърчим всеки работещ проект за по-нататъшното му стимулиране. Принос за този напредък имат и събития като настоящия фестивал, който е сред новите туристически атракции в общината, но според мен има прекрасно бъдеще", е допълнила министърът на туризма.“