Русия ще извършва големи военни маневри на всеки пет години, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу в интервю за телевизия "Русия-1", цитирано от ТАСС и БТА. По думите на Шойгу мащабните маневри "Восток-2018" са били планирани още миналата година.

В плана за следващата година не се включват само внезапните проверки, отбеляза министърът и добави, че според плановете подобни учения ще има на всеки пет години. Държавната програма за въоръженията е с продължителност десет години, затова са необходими междинни отчети.

"Влагайки подобни средства в превъоръжаването на армията и флота трябва да се разбира и вижда накъде се движим и дали действително всичко е наред", отбеляза Шойгу.

Руският министър на отбраната подчерта, че Москва показва откритост и кани на ученията и маневри наблюдатели и журналисти, за да покаже мирните си намерения и да охлади страстите на партньори. Военната доктрина на Русия има отбранителен характер и маневрите нагледно са показали, че Русия няма намерение да напада когото и да било, заяви Шойгу.

"В тях няма даже елементи, предполагащи, че се готвим да водим настъпателни действия на чужда територия, което не може да се каже за нашите западни партньори, когато (те) се преобличат в руски военни униформи, подбират се статисти, които знаят руски и така нататък", отбеляза той, добавяйки, че това говори много на Русия.

Разборът на ученията ще се направи следващия месец под надзора на върховния главнокомандващ, президента Владимир Путин, заяви Шойгу. Той отбеляза, че на ученията "китайските колеги показаха високо равнище на подготовка и екипировка".