Преносът на газ през Украйна трябва да се запази и занапред, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович в отговор на въпрос, свързан с разширяването на прекия тръбопровод "Северен поток" между Русия и Германия по дъното на Балтийско море, предаде БТА.

"Украинската газопреносна мрежа трябва да може да се издържа с цените за пренос. Енергийната сигурност изисква възможно най-голямо внимание, необходимо ни е снабдяване от повече от едно място и по повече от един път на доставките", добави той.

"Наистина искаме да разнообразим доставките, да има съперничество на пазара и газ на най-добрите цени, без този въпрос да бъде смесван с политиката", посочи Шефчович след среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер.

Шефчович добави, че е научил за необходимостта добивните полета на газ в САЩ да бъдат тепърва свързани с терминалите за износ на втечнен газ. По неговите думи днес повечето държави в ЕС имат достъп до втечнен газ заради изградените връзки между газопреносните им мрежи.

Алтмайер уточни, че в проекта за разширяването на "Северен поток" вече са вложени значителни средства. Той съобщи, че до края на годината Германия ще избере къде да построи терминали за втечнен газ като "жест към американските приятели", които искат да изнасят горивото, без това да се свързва със "Северен поток".

По неговите думи ЕС има икономически интерес Украйна да продължи преноса на газ, дори и газопроводът между Русия и Германия да бъде разширен.

"Американците имат интерес да продават втечнен газ в Европа, но техният газ трябва да стане конкурентен. Необходима е инфраструктура, която в Европа още не съществува", отбеляза германският министър. 

Той определи като "превъзходно" предложението на ЕК за прекратяване на смените между астрономическо и лятно часово време.

Алтмайер изрази личното си предпочитание Германия да остане на "лятно" време, но поясни, че по този въпрос предстои съгласуване в правителството в Берлин.

Шефчович, който миналата седмица представи предложението на ЕК, също изрази предпочитание за "лятното" време.