Европейската комисия ще използва в случая с Полша всички инструменти, с които разполага, включително възможността да отнесе този случай до Съда на ЕС (СЕС).

Това заяви днес в Брюксел първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Час по-рано добре информираното издане "Политико" съобщи, че Тимерманс ще поиска на утрешния Колегиум на комисарите от колегите си да позволят на СЕС да се произнесе по закона за Върховния съд в Полша.

Съветът "Общи въпроси" обсъжда днес за втори път ситуацията със спорните съдебни реформи в страната и възможността за активиране на член 7. Но не се очаква поне засега да бъде предприета такава стъпка.

Вчера Полша бе лишена от правото на глас в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС).

Съветът на ЕС не е обсъждал или приемал днес решения за по-нататъшното развитие на процедурата по член 7 от общностния договор срещу Полша, каза пък Гернот Блюмел – министърът по въпросите на ЕС на Австрия, която в момента председателства Съюза.

Според него в ЕС още се надяват, че е възможно да се стигне до споразумение с Варшава, поясни австрийският министър по въпросите за ЕС. Днес министритенесъ обсъждали и подкрепеното от Европарламента миналата седмица задействане на същата процедура срещу Унгария.

„Нямам добри новини за вас, а времето изтича“, каза Франс Тимерманс.

Днес бе второто изслушване на полската страна. При първото, състояло се през юни, обстановката не се е подобрила, а напротив – влошила се е. Препоръките на ЕК не са били приложени и е започнало предлагането на нови върховни съдии в разрез с европейските искания.

„Отговорите на Варшава не показват, че полските власти се съобразяват с нашите искания. Надявам се полското правителство много скоро да изясни дали ще продължи да прилага всички решения на СЕС. Искаме са поправим неща, които не са правилни“, посочи зам.-председателят на Еврокомисията, след което огласи предупреждението, че Полша може да бъде дадена на Съда.

Тимерманс обаче допълни, че крайната цел не е нито Полша, нито Унгария да бъдат лишени от правото на глас в Съвета на ЕС, а да се премине през процеса на посочване и поправяне на грешките.

Тимерманс цитира поета Константинос Кафавис:

„Наградата за Одисей е не да се завърне в родината си, ада пътува дотам. Ето как бих описал член 7. Все още не сме стигнали Итака.“

Ситуацията е тревожна, предупреждават Берлин и Париж

Франция и Германия предупредиха в съвместно изявление, че ситуацията в Полша е по-тлевожна от всякога, предаде АФП.

То бе разпространено на днешния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел. Подписано е от министрите по европейските въпроси на двете страни – съответно Натали Лоазо и Михаел Рот.

„Надяваме се, че Полша действа конструктивно и не предприема действия, които след това не могат да бъдат променени“, заявяват те.

Какво се случи

През август Еврокомисията даде на Варшава срок от един месец да преразгледа закона, задължаващ съдиите да се пенсионират на 65 години. Критиците твърят, че съдебната реформа поставя съдебната система под правителствен контрол и така заплашва демокрацията. Законът за пенсионирането влезе в сила през юли. Той намалява възрастта за пенсиониране на магистратите от 70 на 65 г. Така бяха засегнати 27 от 73-мата членове на Върховния съд. Сред тях бе и неговата председателка Малгожата Герсдорф. Тя обаче отказа да се пенсионира, като обяви мярката за чистка.

Властите във Варшава пък твърдят, че по този начин прочистват съдебната система от комунистическото наследство.