ЕС е готов да преразгледа предложението за поправката, известна като backstop, която според Брюксел и Дъблин е необходима с цел избягване на въвеждане на „твърда“ граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Това заяви късно вчера главният преговарящ от страна на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние.

Той разговаря с министрите, участващи в съвета „Общи въпроси“. Една от точките бе предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Въпросът всъщност се обсъжда от февруари.

„Ние сме готови да подобрим това предложение. Работата по въпроса в ЕС продължава. Уточняваме какви стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалите части на Обединеното кралство, трябва да бъдат проверявани, къде, кога и от кого“, каза Барние.

Backstop може да се преведе като „ограничител на връщането назад“. Това е договореност, според която, ако Великобритания и ЕС не успеят да се договорят, Северна Ирландия ще остане част от единния пазар и митническия съюз, като по този начин няма да се налага да има граница тази част от Обединеното кралство и Република Ирландия.

Разногласията по поправката са главна пречка за изготвянето на договора за „Брекзит“. Британската премиерка Тереза Мей в началото се съгласи с нея, но след това отхвърли версията на ЕС като заплаха за конституционната цялост на своята страна.

На срещата Барние за първи път обяснил как един „по-нюансиран“ подход може да проработи и защо Лондон не трябва да се чувства застрашен, твърдят дипломати, цитирани от „Политико“. Той заявил, че от четирите вида инспекции на стоките – санитарна, митническа, данъчна и регулаторна – само една трябва да се прави на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Става дума за санитарната, при това единствено на добитъка. Другите проверки могат да се извършват на фериботи, в пределите на бизнеса, като се използват баркодове и технология за сканиране.

Точно това е реалната промяна, твърди дипломатически източник.

Барние допълни, че сред приоритетите на преговорите за „Брекзит“ трябва да бъдат и 3000-те географски названия на стоки в 28-те страни на ЕС – от „Скоч“ до полската водка и гръцката „Фета“.

„Брекзит“ не трябва да води до загуба на интелектуална собственост, която е свързана с тези названия“, уточни той.

От съобщение на Ройтерс става ясно, че Барние е разговарял по този въпрос с италианския външен министър Енцо Моаверо. За Рим е от особена важност защитата на марките на италианските хранителни стоки, които мнозина смятат за най-добрите в целия Европейски съюз.

Трябва не само да бъде постигнат напредък по тези теми, но те да бъдат решени, каза още преговарящият. Това според него трябва да стане преди заседанието на Европейския съвет през октомври.

Все още има време за намиране на решение за политическа декларация относно бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, смята Барние. По всички тези въпроси министрите на останалите 27 страни от ЕС показали, че са единни и в последния етап от преговорите.

Споразумението трябва да бъде договорено навреме, за да бъде подписано и от двете страни преди 29 март 2019 г., когато Великобритания трябва да излезе от ЕС. Това каза Гернот Блюмел – министърът за Евросъюза на Австрия, която вмомента е негов председател.

Преди Европейския съвет министрите ще се съберат да обсъждат „Брекзит“ отново в Люксембург на 16 октомври.