Земеделският министър Румен Порожанов коментира, че не знае нищо повече за разбитата група от ръководни служители на Изпълнителна агенция по горите, освен това което е съобщено от прокуратурата официално.

Вчера спецпрокуратурата съобщи, че са задържани петима души: шефат на регионална горска дирекция-София, на регионалното горско стопанство в Своге, двама горски стражари и още един, който не е от системата.

Днес репортер на "Нова телевизия" показа на Порожанов база в близкото до Своге с. Батулия, която е "на двамата горски служители".

"Базата няма как да бъде на горски служители. Разбира се, нашите горски служители, освен за контролни функции, нямат друга работа в подобна база", каза министърът.

Той се съгласи, че ако имало данни за прикриване или извършване с тяхно съдействие незаконен добив, трябва да се вземат мерки. А пък конфликтът на интереси не бил към тяхното министерство.

Но не това било най-главното:

"Проблемите на софийската дирекция са големите набези от ромското население - и в Ихтиман, и на други места. Конкретният случай мен определено ме изненадва", отклони темата Порожанов.

Днес по-късно прокуратурата ще даде нарочен брифинг по темата с арестуваните и обвинени горски от София и Своге.

Земеделският министър защити и подалия оставка бивш директор на ИАГ Григор Гогов.

Гогов подаде оставка, след като "Нова"  съобщи, че 50 000 колчета за оградата срещу диви са купени вместо по 1,20 лв. за по над 3 лв. Продавач де факто била... жената на шефа.

"Оградата, която беше направена, беше изключително правилна мярка - не е най-стабилонто съоръжение, но е достатъчно надеждна, за да спре - и тя спря! - движенито на диви животни, диви прасета от Ръумъния към България", каза Порожанов.

Според него имало упреци към изпълнителния директор от хора, които са от неговия регион. Той насочи вниманието към това, че заразата много бързо се е придвижила от северните граници на Румъния с Молдова и Украйна към България.

"По -сокро е някаква свързаност, която се търси", коментира той факта, че директорът на ИАГ е купувал "златните" колчета от жена си.

Записът, излъчен по "Нова телевизия", пък бил стар.