Дошъл е моментът да бъде решена европейската главоблъсканица с миграцията. Политиците трябва да престанат да изполват въпроса с миграцията за политически дивиденти. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на неформална среща на върха на ЕС в Залцбург, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Тази вечер ще призова лидерите да спрат с играта на обвинения по отношение на миграцията", каза Туск пред репортери.

"Повече не можем да бъдем разделени на такива, които искат да решат проблема с незаконните миграционни потоци, и такива, които искат да го използват за политически дивиденти", добави той. "Просто се заемете с този проблем".

Макар и тази година броят на пристигналите мигранти в Южна Европа да спадна под равнищата отпреди върховата точка на миграционния наплив през 2015-2016 г., през последните месеци този въпрос се завърна в политическия дневен ред, отбелязва германската агенция.

Италия, Австрия и няколко централноевропейски държави заявиха, че единственият начин да се спре незаконната миграция е да се затегне охраната на външните граници на ЕС. В същото време те се обявиха против опитите за разпределяне на кандидатите за убежище в съюза. Други правителства искат да уредят безизходицата от страх, че този въпрос ще помогне на популистки партии да постигнат успехи на европейските избори догодина, допълва ДПА.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че някои от страните, които са основни входни точки за мигрантите като Италия, Испания и Гърция, все още проявяват неохота към предложението на Европейската комисия да бъде разширен мандатът на европейската служба за гранична охрана Фронтекс.

На днешната среща в Залцбург, която е двудневна, Туск ще лансира и идея за среща на върха между ЕС и Арабската лига през февруари в Египет.

Извънредна среща на върха за Брекзит през ноември

Отделно Туск съобщи, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит около средата на ноември за финализиране на споразумението с Великобритания, предаде Ройтерс.

На пресконференция преди срещата на върха на 28-те лидери от ЕС в Залцбург по-късно днес Туск каза:

"Преговорите за Брекзит навлизат в решителна фаза. Към днешния ден все още са възможни различни сценарии, но бих искал да подчертая, че някои от предложенията на премиера Мей от Чекърс говорят за положителна еволюция в подхода на Обединеното кралство".

Туск заяви, че това се отнася за готовността на Обединеното кралство да работи тясно с ЕС по сигурността и външната политика след Брекзит. Той обаче подчерта, че съдържащите се в стратегията от Чекърс предложения на премиера Тереза Мей за бъдещата ирландска граница и икономическото сътрудничество между съюза и Великобритания "ще трябва да бъдат преработени и по тях да се преговаря още".

"Днес може би има повече надежда, но определено времето намалява все повече и повече", добави Туск.

"Трябва да използваме всеки един оставащ ден за преговори. Бих искал финализирането им да стане още тази есен", каза той.

Други европейски лидери отхвърлиха плана на Мей. Себастиан Курц заяви, че ЕС е променил позицията и Великобритания би трябвало да бъде любезна да отговори.

Всичко това стана часове, преди тя да се опита да ги убеди в стратегията от Чекърс.