Африканският съюз (АС) прикани италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини да оттегли думите си по адрес на имигрантите от Африка, които сравнява с "роби", предаде ДПА, цитирана от ДПА. 

"Африканският съюз настоява италианският вицепремиер да оттегли своето пренебрежително изказване за африканските имигранти", се казва в изявлението на АС, разпространено снощи.

В него се отправя призив към Италия да следва примера на други членки на Европейския съюз като Испания, "засилили своята подкрепа и защита на мигрантите в беда, независимо от техния произход и правен статут".

Днес последва отговор от канцеларията на Салвини, в който крайнодесният политик казва, че никога не е сравнявал мигрантите с роби, а само е заклеймявал "идеята след като те дойдат в Европа, да бъдат принуждавани да работят и/или да живеят в ужасни условия, наподобяващи робство". 

Салвини спомена думата "роби" пред конференция на ЕС в петък, докато в изказването си критикуваше Жан Аселборн, министър по въпросите на имиграцията и бежанците на Люксембург.

Аселборн бе заявил, че Европа се нуждае от мигранти, защото населението й застарява.

"Може би в Люксембург има такава нужда. Ние в Италия изпитваме нуждата да помагаме на нашите деца да имат свои деца, а не да имаме нови роби, които да заместят децата, които няма да бъдат родени", каза Салвини на конференцията във Виена. 

Докато думите му се препредаваха от преводачите, Аселборн прекъсна колегата си и, видимо развълнуван, му напомни, че в миналото Люксембург е приемал много италиански имигранти и завърши изказването си с думите "По дяволите!"