Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Залцбург, че правителството днес не е взимало решение с "правна стойност", с което да се обявява в защита на Унгария срещу налагане на европейски санкции на страната. Темата е била обсъдена от министрите по искане на коалиционните партньори от "Обединени патриоти", но това се е случило на оперативното заседание на Министерския съвет, а не в частта му, в която се взимат реални решения.

Министър-председателят дори спомена, че е казвал на унгарския си колега Виктор Орбан, че някои от политиките му имали нужда от корекция. 

По-рано днес, именно в Министерския съвет, вицепремиерите "патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и министър Нено Димов, който е от същата квота, обявиха, че кабинетът на сбирката си днес е взел решение да се изработи позиция "против" налагането на санкция "лишаване от право на глас в ЕС" за Будапеща. Самият Каракачанов анонсира тази инициатива на "Обединените патриоти" още във вторник пред бТВ. Репликата "правителството взе единодушно решение" се появи и във фейсбук профила на силовия вицепремиер. 

Предложението за такава позиция е в отговор на решението на Европейския парламент от миналата седмица да приеме доклад, с който даде "зелена светлина" за налагане на санкции срещу Будапеща заради действия на правителството на Виктор Орбан, които нарушават граждански свободи, засягат неприкосновеността на съдебната власт и свободата на медиите. Предложено е Унгария да бъде наказана с отнемане на правото на глас в ЕС (т. нар. член 7 от договора на ЕС, б.р.). Евродепутатите от ГЕРБ гласуваха в защита на Унгария и против мнозинството в ЕП.

След гласуването на Европарламента казусът отива в Съвета на ЕС.

Версията на Борисов за случилото се на правителствената сбирка днес, споделена преди срещата на европейските лидери в Австрия, звучи така: 

Първо, днес няма такава точка. Второ - евродепутатите от ГЕРБ се обявиха против санкциите срещу Унгария. И групите ни тук в парламента. За тези, които не знаят - има редовно заседание (на Министерския съвет - б.р.), има секретно заседание, на което се вземат секретни решения - червените папки, които сте виждали - и оперативно заседание. В оперативното заседание се поставят точки, които да разгледаме. Те нямат правна стойност. В тази част, накрая, най-накрая, колегите поставиха на обсъждане когато един ден - според мен това ще стане след около 2 години - се стигне до такова решение за санкции срещу Унгария - да се обявим срещу наказанието в частта "отнемане на глас". Толкоз - няма драма, няма нещо, което да е решение".

Борисов, който традиционно и днес наричаше премиера на Унгария Виктор Орбан само по малко име, дори разкритикува някои негови действия - например закриването на университета на Джордж Сорос в Будапеща.

"Аз съм против затварянето на университети. Дали на някого му харесва в Унгария... Аз съм му казал на Виктор (Орбан - б.р.), че в някои отношения трябва да направи корекции на своята политика.", заяви Борисов днес.

После разказа как и България води "твърда политика по отношение на мигрантите, съобпазена с правата на човека" и "третиране на мигрантите в недобър дух също е недопуснимо..." На въпрос как гледа на това, че Орбан е против европейски комисари от "Фронтекс" да стоят на границите на страната му, Борисов обясни, че работата на "Фронтекс" според него е именно това - да помага, да наблюдава дали се спазват човешките права и да пише доклади за начина, по който европейските страни се справят с опазването на границите. 

"Не виждам какво Виктор може да го притеснява това, че ще има служители на "Фронтекс". Ако той се справя добре - това само може да предизвика аплодисменти у всички нас към Унгария, както всички казват, че България се справя перфектно", обяви още Борисов.

Преди срещата на евролидерите в Залцбург Борисов сподели още, че ще има двустранна среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние. Българският премиер изрази загриженост за пореден път, че при вариант за "твърд Брекзит" това ще е лошо и за ЕС, и за Великобритания, и за българите на Острова, и за англичаните, които живеят в България.