Сашо Дончев, собственик на "Овергаз", издател на в. Сега и председател на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), чийто мандат на поста изтича след година, напуска работодателската организация. Това става ясно от негово писмо до членовете на БСК.

Оставката му е била приета на днешното заседание на камарата, се съобщава лаконично на сайта на организацията.

"В рамките на заседанието беше приета подадената от председателя на УС на БСК Сашо Дончев оставка. Изборът на нов председател на УС предстои да бъде обсъден на следващо заседание на съвета", пише там.

Като причина за решението си Дончев посочва "ниската и дори нулева ефективност" на дейността на камарата, припомняйки, че още от есента на миналата година е заявил, че не намира смисъл за себе си и ползи за организацията от работата си като член и председател на УС на БСК.

"Във връзка с ангажиментите, които имахме по време на българското председателство на Европейския съвет, бях помолен да изчакам с реализацията на това мое решение. Неочакваната кончина на Божидар доведе до ситуация, в която аз останах единственият овластен представител на БСК, което направи невъзможно да предприема действия в тази посока. Днес този проблем вече е преодолян и за да остана верен на своята етична и философска система, считам, че съм длъжен незабавно да напусна БСК", пише още Дончев.

Изборът на Радосвет Радев, собственик на "Дарик радио", за нов изпълнителен председател на мястото на Божидар Данев (който почина на 28 май 2018 г.) и последните решения на УС на БСК са допринесли за това решение, тъй като, според Дончев, те ще доведат до продължаване на конформизма в поведението на БСК спрямо публичната администрация в ущърб на интересите на предприемачите в България и в полза на политически назначените бизнесмени.

"Не крия, че направеният от УС избор за изпълнителен председател, неговите публични изяви и предложеният безсмислен дневен ред на днешното заседание на УС са допълнителен мотив да не забавям повече изпълнението на своето решение.

За мен е очевидно, че приетото с мнозинство решение на предишното заседание (изборът на Радев - бел. ред.) ще доведе до продължаване на конформизма в поведението на БСК спрямо публичната администрация в ущърб на интересите на предприемачите в България и в полза на политически назначените бизнесмени.

Моят път е друг и аз се надявам да си намеря добра компания по него", заявява досегашният председател на УС на работодателската организация. 

Писмото си Дончев завършва с думите "Сбогом! Бъдете здрави!".

Той беше избран за председател на УС на БСК на 15 февруари 2011 г.