Съюзът на демократичните сили (СДС) излезе с остра декларация срещу призивите и на управляващите, и на опозицията в лицето на БСП за намаляване на ДДС за хляба и за продажбата му без печалба. От СДС определят тези идеи като "популистки заигравания" и "ехо от социализма".

"Съюзът на демократичните сили определя като популистки заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция. Искането търговските вериги да продават хляба без печалба е ехо от социализма. Това не е дясна политика! Това е подход, характерен за плановата, но не и за пазарната икономика", се посочва в декларацията.

Визира се отправеният публично призив от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов.

"Припомняме на управляващите, че от 30 години България не е социалистическа, комитетът по цените го няма и държавните регулации останаха в миналото заедно с Член 1-ви и други лоши спомени от тоталитарния режим", допълват от СДС.

А по повод предложението на БСП ДДС за хляба да стане 5 процента, посочват, че такава мярка няма да намали крайната цена за потребителите.

"ДДС не е панацея. Най-показателният пример е Израел – с едни от най-високите цени на храните и нулева ставка на ДДС за тях. Наред с това, диференцираните ДДС ставки са остро критикувани в ЕС и вероятно скоро ще бъдат или премахнати, или сведени до минимум. Те са среда за ДДС измами, водят до утежняване и оскъпяване на административния контрол и са предпоставка за изкривяване на пазарните отношения", смятат десните. 

Според тях има обективни причини за поскъпването на хляба и те са: повишаването на цените на пшеницата, газта, електроенергията, горивата, които са борсови стоки, но също така и повишаването на заплатите в този отрасъл.

"Цената на хляба ще продължава да се влияе от тези фактори. Факт е, че в България имаме едни от най-високи разходи за храна в целия Европейски съюз – около 30% от доходите ни, но това е така, защото имаме най-ниския БВП.

Затрудненията на потребителите с най-ниски доходи не трябва да се решават с изкривяване на пазарните принципи, а чрез подкрепящи социални мерки на съответните институции",  се посочва още в декларацията.

От СДС отново предлагат на всички политически сили да се обединят около идеята за удвояване на БВП през следващите 10 години до 200 млрд. лв., което щяло да доведе и до двойно увеличение на доходите на гражданите през 2028 г.