Премиерът Бойко Борисов днес обяви, че първото нещо, което ще направи, преди да се избере нов главен секретар, ще е да обсъди кандидатурите с президента Румен Радев.

Министър-председателят, който беше на посещение в Габрово, добави, че никога ни бил водил война с държавния глава.

"Това е нещо, което първо ще обсъдя с президента. Преди каквото и име да се спомене, ще го потърся в удобно за него време,  ще сложа няколко имена и тогава ще пристъпим към необходимите по закон съгласувателни действия. Системата има нужда от професионализъм, от спокойствие. Убеден съм, че президентът ще погледне държавнически на тази задача. Първо с него ще го обсъдя", продължи Борисов.

Това се правело, за да не се предизвиква стрес у кандидата за мястото, освободено от Младен Маринов, който стана министър на вътрешните работи.

"И когато пуснем документите за съгласуване, да сме сигурни, че няма да се получи стрес в системата", обясни той. "Човекът или хората, които ще му предложа, са добри професионалисти, ръководят големи структури и не би трябвало никой от тях да прибуксува, ако бъде отказано съгласуване", добави Борисов.

В четвъртък Борисов призова Радев, ако не му харесват кадровите предложения на управляващите, сам да си направи партии или да оглави БСП и да се яви на избори и после да си избира министри. Това беше реакция на критики на президента за Младен Маринов.

"Аз не воювам. Той всеки ден излиза и казва нещо срещу нас. Айде в крайна сметка най-накрая да си направи партия, да оглави БСП, каквото иска, да си подреди министри, да излезе на избори и да го докаже. Другото са голи приказки от страна на президента и на БСП", каза той.

Румен Радев забави с почти седмица указа за освобождаването на Маринов от поста на главен секретар с аргумента, че липсвала съгласувателна процедура.

"Проблемът дойде от това, че освобождаването, като е по воля на бившия главен секретар, не би трябвало никой да го спре. Самият президент също е бил в тази позиция. Никога не съм отварял война. Не сте чули от мен и една дума за президентската институция", каза още Борисов.

Вчера той се обърна задочно към Радев:

"Един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, обединител на всички партии", запита Борисов.

"Разбира се, има си право на своето мнение. Ако аз започна да говоря за Пламен Узунов и за неговите съветници, това добре ли ще е, помага ли на институциите. Нима при него няма един с хитлеристки поздрав. В президентството е човек с хитлеристки поздрав, за същото аз махнах зам.-министър", продължи той.

Съгласувателни процедури имало и за назначаването на посланиците, каза още Борисов днес. На президента били предложени 10-12 имена.

Той отново повтори аргументите си, че няма двойна позиция по отношение на Унгария, как са гласували представителите на ГЕРБ в Европарламента, които не се съобразили с позицията на ЕНП, как от своя страна са гласували социалистите там и това противоречало на позицията, която Корнелия Нинова защитавала вътре в страната. Отново повтори, че е нямало решение на правителството за подкрепа на Орбан, това било оперативно заседание.

Двуличие била позицията на БСП - Нинова говорела едно тук, а нейните депутати в европарламента гласували по друг начин за Унгария. "Лидерът на европейските социалисти не я послуша или тя не го посруша, не им се бъркам", каза още Борисов. Единственото досега практическо действие в защита на Орбан било на ГЕРБ.

"Единственото практическо действие е на евродепутатите от ГЕРБ и на депутата Джамбазки от ВМРО. Единствено те могат да кажат, че са защитили Унгария. Всичко друго е голословие, нападки, лъжи", твърди премиерът.

(Както показва справка на Клуб Z "за" доклада на холандската евродепутатка Юдит Сарджентини, който препоръча тежката санкция срещу Унгария, са гласували единствено Светослав Малинов("Демократична България"/Европейска народна партия), Филиз ХюсменоваИлхан Кючюк и Искра Михайлова (ДПС/Съюз на либералите и демократите в Европа) и Сергей Станишев (БСП/Партия на европйските социалисти).

Против доклада и в защита на правителството на Виктор Орбан са гласували 8 души. Това са Николай Бареков и Ангел Джамбазки от Групата на европейските консерватори и реформатори, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП, както и Момчил Неков от ПЕС. Въздържала се е Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП.) 

"Аз говоря само с факти", добави Борисов.

След което обяви, че не можел да надговори Корнелия Нинова, която днес в поредно изявление попита: "Нормално ли е един министър-председател да лъже?"

"Никога не мога да надговоря една жена. Затова и не мога да се оженя, трудно е да надговориш устата жена", каза в характерния си стил премиерът.