Четири години е отнело на Микеланджело да нарисува тавана на Сикстинската капела, но само едно щракване на други да изобразят картината "на живо".

Двама американци пресъздават най-известната фреска от рисувания от твореца таван - "Сътворението на Адам", при това доста добре се справят с това предизвикателство, съобщава Mashable.

 

Известната фреска отдавна разпалва различни теории от изкуствоведи, лекари, изследователи на творчеството на Микеланджело.  

Позата на Адам огледално повтаря тази на Твореца - Адам е подобен на Бога. Енергията и животът вливат в Адам божествен поток на съзнание, тълкуват някои от тях. 

Американският лекар Франк Лин Мeшбъргър пръв отбеляза сходството на очертаното пространство около Бог и неговите спътници с контурите на човешкия мозък. Тази негова гледна точка е подкрепена от редица лекари и биолози.

Микеланджело, според неговия приятел и биограф Джорджо Вазари, "постоянно изучавал анатомия, правейки дисекции на трупове", за да разкрие как е конструиран човешкият скелет,  мускулните връзки, нервите и вените. Така че художникът най-вероятно е бил добре запознат и с подробностите и съдържанието на черепа. В епохата на Ренесанса вече се появили идеи за мозъка като хранилище на разума.

И нищо чудно Микеланджело да е визуализирал идеята, че творческото начало, представено чрез Бог и ангелите, е преди всичко мозъчен тръст.