ООН смята да намали до 2030 година с 30 на сто преждевременната смъртност от хронични болести (рак, сърдечносъдови, диабет и пр.), наречени още непредаващи се заболявания, но повече от половината страни по света не могат да постигнат тази цел, съобщава Франс прес. 

Днес този вид болести убиват 41 милиона души на година, т.е. седем от десет починали в света и са опасност по-голяма от инфекциозните болести като туберкулозата, СПИН или маларията, според изследване, публикувано в медицинското списания "Лансет" (The Lancet).

Според него 1,7 милиона (4 на сто от смъртните случаи от непредаващи се заболявания) са сред хора под 30 години, 15,2 милиона - сред хора от 30 до 70 години и 23,6 милиона - сред хора на 70 и повече години.

Според оценките 32,2 милиона от тези смъртни случаи се дължат на рак, сърдечосъдови заболявания, хронични пневмопатии и диабет.

Високо кръвто, алкохол, тютюн.

ООН си постави целта за 30-процентното намаление през 2015 година. Според проучването 35 страни са готови са способни за я постигнат за жените и 30 страни са готови да направята това за мъжете. Става дума за богати страни, където преждевременната смъртност - от 30 до 70 години е вече ниска.

В 10 на сто от държавите по света обаче този вид смъртност стагнира или се увеличава. Сред тях са и САЩ, а с най-добри резултати е Южна Корея. Според експертите нивото на преждевременната смъртност може значително да падне от лекуване на високото кръвно и намаляване на употребата на тютюн и алкохол.

Световната здравна организация очаква финансовите загуби от въпросния вид болести през идните 15 години да надвишат 7 000 милиарда долара само в развиващите се страни.

Изследването е проведено в 186 страни от 2010 до 2016. Според него през 2016 година близо 40,5 милиона от 56,9 смъртни случаи в света се дължат на този вид болести.