Писмени заповеди за запечатването на трите фабрики и данъчните складове на "Винпром Карнобат" са предоставени на членове на Управителния съвет на фирмата. Това каза пред журналисти в Карнобат директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов, цитиран от БТА. Той информира, че с писмена заповед са извършени оперативни действия по митнически контрол на складове на територията на карнобатските села Церковски и село Венец.

В резултат на проверките по спазване на данъчното законодателство са установени много тежки административни нарушения, а за някои от тях има данни за извършени престъпления, за което е сезирана съответната компетентна институция, добави Стефанов. Той поясни, че за действията на митническите служители за всяка проверка във всеки един склад има протоколи.

Проверките се извършват в присъствието на служители на складовете и те са подписали протоколите. Там са изложени ясни констатации и факти за нарушенията. Протоколите са разписани и приети от управителите на фирмата. Стефанов поясни, че в резултат на нарушенията се наложило запечатването на обектите в срок от 48 часа.

Всички тези действия на митническата администрация могат да бъдат обжалвани по съответния ред. Разрешено е на някои служители да бъдат във фабриките, за да не се допуснат аварии - и по изключение е разрешено продукцията с грозде, договорена за изкупуване, да влиза безпрепятствено в завода.

Близо 300 работници от "Винпром Карнобат" протестираха днес на централния площад в Карнбат. От ръководството на фирмата заявиха, че за два дни, откакто е запечатана производствената база, загубите им възлизат на близо 10 милиона лева. 

По-рано през деня пак работници от "Винпром Карнобат" блокираха за близо 3 часа жп линията Бургас-София - срещу затварянето на завода от Агенция "Митници". От БДЖ съобщиха, че е била създадена организация за извозване на пътниците от влаковете, пътуващи по направленията, засегнати от блокадата.

Валери Стефанов им обясни, че трите данъчни склада, които са затворени, ще останат така до 48 часа.

Тази седмица спецапелативният съд остави за постоянно в ареста собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и арестуваните заедно с него Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров. Те са обвинени в извършване на данъчни престъпления и пране на пари. 

Според съдебния състав може да се предположи, че престъпната група е съществувала с цел престъпленията, за които прокуратурата е повдигнала обвинения