Офертите за нови изтребители на Военновъздушните сили ще бъдат отворени на 1 октомври, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов на представянето на военна техника пред МО днес.

Много хора бяха дошли пред Министерството на отбраната, за да разгледат бронираните машини "Хамър", "Командо", "Гардиън" и "Пустинна котка". Някои от тях дори се пробваха в разглобяване и сглобяване на автомат "Калашников" на фона на музиката, свирена от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски.

Военният министър обяви кои условия за доставка на бойни самолети ще са приемливи за правителството:

"Ако са вместени в цените, които имаме - 1.5 млрд. лева плюс ДДС, т.е. 1.8 милиарда. Ако тези фирми, които сме поканили да дадат оферти за първите 8-9 самолета, т.е. половин ескадрила, и ако предложат условия изгодни не само като бойни възможности, но и като условия за поддръжка след това, защото не е без значение колко ще ни струва и поддръжката на един самолет", каза Каракачанов.

 
Дванайсет оферти за новопроизведени или втора ръка изтребители поиска Министерството на отбраната от 7 държави. Четири от тях са за различни варианти на американските F-16.
 
Каракачанов припомни днес, че през последните 20 години бюджетът на армията е орязван 4 пъти, като само през 2010 г. е намален с 40%.

"Аз не съм спрял да настоявам за повече средства. През изминалата година увеличихме заплатите с 10%, а за тази година сме предвидили още 10%. Представили сме необходимите разходи за ремонт на част от съществуващата техника. Отделиха се близо 3 милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини“, каза министърът. Той посочи, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства.