Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля заповед, която ще открие федерални антитръстови и наказателни разследвания срещу „Фейсбук“, „Гугъл“ и други социални медийни компании, съобщиха американските медии в събота, въпреки че Белият дом бързо се дистанцира от тези съобщения. Миналия месец Тръмп засили атаките си срещу големите технологични компании, като ги предупреди да бъдат "внимателни" и ги обвини за това, което той нарече "манипулирани" резултати от търсенето в интернет.

Президентът на САЩ се оплака, че „Гугъл“, когато търси "новини от Тръмп ", показва най-вече отрицателни новини за него. „Гугъл“ категорично отхвърли всички твърдения за пристрастия.

Проектът на изпълнителната заповед на Белия дом се съсредоточава върху предполагаемото "пристрастие" в компаниите.

"Изпълнителните отдели и агенциите, които могат да бъдат използвани за засилване на конкуренцията между онлайн платформи (агенции), ... ще използват тези органи за насърчаване на конкуренцията и ще гарантират, че никоя онлайн платформа не упражнява пазарна мощ по начин, който вреди на потребителите чрез пристрастие ", пише в разпространен от американските медии доклад.

"Не по-късно от 30 дни от датата на тази заповед, агенциите следва да представят на директора на Националния икономически съвет първоначален списък с действия, които всяка агенция може потенциално да предприеме, за да защити конкуренцията между онлайн платформите и да насочи вниманието си към нарушенията на тези платформи. Текстът също така изисква федералните агенции да разследват всяко потенциално "нарушение на антитръстовите закони" от онлайн платформите, съобщава "Фокус".