Пътят към мира в търговската война между САЩ и Китай става все по-труден за намиране, тъй като двете най-големи икономики си налагат все повече реципрочни мита, информира Асошиейтед прес.

От днес САЩ официално въведоха допълнителни вносни мита от 10 процента върху стоки за 200 милиарда долара, плюс вече наложените за стоки на стойност 50 милиарда долара. Китай обеща да отговори с ответни мита американски стоки за 60 милиарда долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне залога, заплашвайки да обложи с мита почти всичко, което Китай внася в САЩ.

Двете страни са се вкопчили в битка заради обвиненията на Вашингтон, че Пекин краде външни търговски тайни и принуждава американските компании да предават технологии в замяна на достъп до китайския пазар. Хищническите практики, твърдят САЩ, са част от китайската безмилостна кампания за отправяне на предизвикателство към американската технологична доминация.

Американците и китайците не са водили разговори на високо равнище от юни, а това засилва съмненията дали скоро може да бъде постигнато решение.

"И двете страни вярват, че могат да надделеят над другата, като се страхуват, че всяка стъпка към помирение може да бъде разглеждана като слабост и ограничават "лостовете" за преговори", твърди Уенди Кътлър, бивш американски преговарящ, която в момента е вицепрезидент на Азиатския обществено-политически институт.

Размяната на мита води до "жертви" в САЩ. Компаниите, които внасят китайски материали и части, се сблъскват с по-високи цени. Същото се отнася и за потребителите, които купуват всичко - от аларми срещу крадци до бейзболни ръкавици. Американските фермери бяха засегнати от ответните китайски мерки върху соята и други земеделски продукти. 

Някои икономисти и търговски анализатори подозират, че Тръмп преследва по-големи цели и не се стреми само да накара Китай да промени агресивната си високотехнологична промишлена политика. Внушителните мита увеличават разходите и несигурността за компаниите, които разчитат на Китай за материали и компоненти.

Тръмп може би "се опитва да принуди американските компании да променят веригите за доставки и да намалят зависимостта си от Китай", каза Робърт Холимaн, партньор в адвокатската фирма Кроуел енд Моринг (Crowell & Moring) и бивш заместник търговски представител.