„Моята България“ – първото образователно издание за млади читатели, което хронологично обхваща цялата история на България, вече е достъпно за безплатно четене и сваляне в електронен вариант от България и чужбина. То може да бъде използвано свободно от ученици, учители и любознателни читатели на адрес www.moyata.bg. 

„Моята България“ е съвместен проект на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“* и издателска група „Просвета“**. Автори на книгата са проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. Лизбет Любенова и доц. д-р Веселина Вачкова. 

Книгата е предназначена за младите българи, които искат да научат повече за историята на България. Съдържа 51 теми, обхващащи историята на страната ни от Праисторията до Съвременността. Те са изложени кратко, но изчерпателно, с богат илюстративен и снимков материал. Това прави изданието подходящо както за училищно (от 5. до 12. клас), така и за самостоятелно ползване. 

„Историята не ни прави велики. Прави ни реалисти. С нея се научаваме да изграждаме човешка ценностна система. Учим се от грешките на предшествениците си. Гордеем се с постиженията им и се научаваме да вярваме в себе си. Вярващият в себе си човек е успешен и полезен на останалите“, с тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, накратко представи замисъла на учебното издание „Моята България“. 

В него наред с основните моменти от нашата история са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират интереса и любознателността на читателя. Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание, защо имаме основание днес да се гордеем, че сме българи. В момента се работи върху това, учебното издание да бъде одобрено от специализираната комисия към МОН, като неразделна част от образователната програма.

*Фондация „Българска памет“ 

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие. 

**Издателска група „Просвета“ 

Издателска група „Просвета“ е най-голямото издателство за учебници, учебни помагала и методическа литература в България. Вече повече от седем десетилетия то е и най-авторитетното в образователното книгоиздаване. Всички издания на „Просвета“ се подготвят от висококвалифициран екип от специалисти, доказани имена в областта на образованието, изкуството и културата. „Просвета“ е единственият български издател на образователна литература с постоянен екип от опитни редактори по всички учебни дисциплини, както и единственото издателство, което предлага учебници за всеки предмет и всеки клас в рамките на основното и гимназиалното образование. Издателска група „Просвета“ е и единственото българско издателство, което е член на Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG).