Въпреки декларираното от българското правителство намерение за членство в еврозоната, в действителност е направена крачка назад, при това "на тъмно". Това стана ясно от интервю на бившия зам.-министър на икономиката и управляващ съдружник в "Експат Кепитъл" Никола Янков в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" на TV+ и ТВ 1. 

Янков припомни, че са изминали близо три месеца от заявеното публично намерение за присъединяване към еврозоната и банковия съюз (Механизма за близко сътрудничество с Европейската централна банка, ЕЦБ), но няма конкретни мерки от правителството в тази посока. 

В края на юни премиерът Бойко Борисов публично обяви намерението на България да се присъедини едновременно към еврозоната и банковия съюз, а на 18 юли министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в ЕЦБ заявлението за кандидатстване.

За разлика от останалите 19 страни-членки на еврозоната, ЕЦБ изисква от България и членство в банковия съюз, което ще позволи на банката на еврозоната да извършва проверки не само в първите пет по размер на активите банки в България, но и в други, ако прецени. В няколко от своите доклади за конвергенцията обаче от Европейската комисия неколкократно са поставяли пред българските власти въпроса за независимостта на БНБ - както политическа, така и финансова, и необходимостта от законодателни промени, които да я гарантират.

Пакет от мерки в тази посока бе одобрен и от Министерски съвет.

 

"На 30 август българското правителство е изтеглило от ЕЦБ предложените законодателни промени в банковите закони в България, които са задължителна част от Механизма за близко сътрудничество, т.е. - в момента България не се намира в процедура за апликация към този механизъм и ЕЦБ все още чака от българского правителство да предложи изменения в банковите закони, които да направят възможно прилагането на механизма за близко сътрудничество. Такива промени бяха изтеглени, нови не са направени", съобщи Никола Янков.

Времето изтича, има по-скоро стъпки назад, отбеляза той. 

Става въпрос за изменения и допълнения в Закона за кредитните институции, Закона за БНБ и Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Макар на 30 август министърът на финансите да е информирал ЕЦБ за намерението си да внесе нова версия на тези промени, все още не го е направил - макар да е изтеглил предишните.

Гаранция срещу трусове от международен характер за бъдещето на България е интеграция в ядрото на Европа и това задължително включва и еврозоната, посочи Янков. 

Запитан с какви аргументи е направено изтеглянето на законодателните промени, Янков посочи, че на този въпрос трябва да отговори българското правителство. Според него тези промени се правят на тъмно, трудно се стига до тази публична информация и не е редно да е така, добави той.