Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания, призова лидерката на БСП Корнелия Нинова в профила си в социалната мрежа фейсбук.

"Тяхната мъка няма цвят. Нека покажем на Борисов, че свърши времето, в което можеше с раздаване на милиони да купува послушание", написа още тя.

Според председателката на червените обещаните от премиера Бойко Борисов 150 млн. лв. няма да решат проблемите на сектора без законови промени.

"Още през юли ние внесохме закона за личната помощ, изготвен заедно с майките. Два месеца и половина отлежава на бюрото на Караянчева (Цвета Караянчева, председател на Народното събрание). Досега можеше отдавна да е факт. Когато трябва да уредят някой бизнесмен, законите се приемат за 24 часа. А майките стоят четири месеца в палатките с децата си."

Управляващите пък ги лъжели, разделяли и противопоставяли, обявява Нинова. На среща с майките преди дни тя научила, че някои от децата вече не са живи. И припомня как майките не бяха допуснати в НС, защото носели "рекламни материали" - тениски с надписа "Системата ни убива".

"Нека застанем до тях и им покажем, че няма да го допуснем. Системата може да се промени."

Нинова публикува и свои снимки редом до протестиращите майки.

Депутатът от БСП Антон Кутев заяви от парламентарната трибуна, че премиерът Бойко Борисов отсъства от тематиката за хората с увреждания. Според него той е наясно, че управляващите ще се "издънят" по тази тема. Кутев изтъкна, че ГЕРБ все още не са написали закон за социалните услуги, какъвто са обещали още в първия си мандат. Той обясни, че този закон трябва да обърне цялата система и това не може да бъде направено от опозицията.

"Аз внесох закона за личната помощ, заедно с колеги го подписахме с идеята, че той трябва да катализира вашия процес", припомни Кутев.

"Сутринта всички чухме г-жа Караянчева която ясно ми заяви, че ще влязат трите закона заедно, най-рано в края на ноември. В същото време на срещата отвън с хората с увреждания, вие обещахте, че за един месец ще влязат законите. Не знам на кого да вярвам", каза още Кутев.

Светлана Ангелова (ГЕРБ) заяви, че от БСП лъжат и манипулират протестиращите майки на деца с увредания. Според нея законът за соцалните услуги е на финалната права. Ангелова посочи, че депутатите от ГЕРБ имат готовност да работят по този нов проект на закона за хората с увреждания. Според нея няма как под натиск да бъдат изпълнени исканията на майките, синдикатите и на хората с увреждания