Кандидатът на ГЕРБ за член на Конституционния съд (КС) Красимир Влахов днес се срещна с парламентарните групи в парламента и бе изслушан от правната комисия.

Влахов посети първо ДПС, които бяха доволни от срещата и позициите на Влахов.

"Все пак ПГ на ДПС ще се събере на заседание, ще вземем решения", заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Другата "опозиционна" партия - "Воля" - веднага обяви подкрепата си за Влахов след среща с него.

"С чиста съвест ще подкрепим кандидатурата", заяви лидерът на партията Веселин Марешки.

И обясни, че впечатление са му направили професионалният път и качества на Влахов.

Гласуването за избор на нов конституционен съдия от парламентарната квота ще е първа точка на заседанието в петък.

Влахов, доскоро зам.-председател във Върховния касационен съд и ръководител на гражданската колегия, е единственият кандидат за поста. Очакваше се БСП да предложат свой, като се спрягаше името на депутата Янаки Стоилов, но в крайна сметка той се отказа, защото "битката е предрешена".

В този дух бе и изказването на Крум Зарков (БСП) по време на изслушването на комисията.

"Мислите ли, че това е най-представителна трибуна (парламентът - б.р.), след като не можа да намери кандидат сред хората, които са заседавали тук", обърна се той към Влахов.

Според него Конституционният съд трябва да гарантира принципа, че власт власт възпира и че нито една институция няма да окупира този орган. Зарков посочи, че при избора на конституционни съдии се предвижда "известна степен на състезателност, на неполитизация".

"Вашата кандидатура беше обявена от политически лидери, Проведоха се дебати. съзаде се усещане за преднамереност. Отне се и възможността да имате опонент или поне да се получи съревнование. Това не прави по-слаба вашата кандидатура, но я отслабва в обществено-публичния поглед. Вярвам че ще сте способен да защитите парламентаризма включително от самия себе си. Че ще имате смелостта да се изправяте срещу мнозинства, които и да са те", каза още Зарков на Влахов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че ако от БСП са настоявали за непредрешеност на избора не е трябвало да оттеглят кандидатурата на Янаки Стоилов.

"Колега, стига пледоарии. Когато задаваме въпрос трябва да задаваме въпрос", обърна се Кирилов към Зарков.

"Няма никакво значение дали кандидатът отговаря убедително. Съдия Влахов е достойна кандидатура, но той и Конституционният съд заслушават друго отношение", отговори му Зарков.

И обяви, че БСП ще гласува "въздържал се" за тази кандидатура

Самият Влахов също взе думата по този въпрос.

"Това, което зависи от мен е да се представя достойно в тази процедура, другото е извън мен, извън моите възмжности", каза той.